Днес през целия ден продължи издирването на изчезналото в морето

...
Днес през целия ден продължи издирването на изчезналото в морето
Коментари Харесай

Без следа от момичето, изчезнало в бурното море край Китен

Днес през целия ден продължи издирването на изчезналото в морето край Китен 15-годишно момиче. 10-годишната му сестра беше избавена от инцидентно озовал се в региона екскурзиант.

Водолази и служители на реда претърсваха региона и по море, и по суша. Лошите метеорологични условия – бурно море и мощни течения, оставиха напъните им без резултат, досега.

От началото на седмицата мястото на случая на плаж „ Атлиман “ е без спасители. Поставена е табела, посочваща неохраняемата зона.

Алекс Савов е студент от НСА, до момента в който се разхожда с приятелката си по брега, става очевидец на трагичния случай: „ Видях една жена, която ми направи усещане, че с облеклата влиза във водата. След което слушам зад мен по какъв начин майка моли за помощ “.

Без да губи време Алекс скача във водата. Зад шамандурата вижда второ дете да се бори с вълните. „ Понеже съм бил избавител и мен са ме учили, че първо тези, които са по-близо се изкарват и тези, които са в безсъзнание, тъй като те имат по-малко време “, изясни мъжът.

На помощ се притичват и спасители от близкия пост. Цветин Георгиев е измежду тях. Обясни, че са тръгнали по най-бързия метод: „ Просто бях по-навлечен, дадох сигнал на сътрудниците да могат да отреагират. Като стигнах до него, го поех аз това дете, аз се заех с инспекция на пулс, дишане “.

В този миг излиза наяве, че има още едно дете във водата. Инцидентът се случва сред два поста - единият от които от началото на седмицата е без спасители.

„ На него няма байрак, има и табели, че тази зона е неохраняема част на плажа. Получава се, че най-опасната зона е неохраняема. Реално видяно, по наше убеждение, работим повече постове, в сравнение с е нужно за тази част на сезона “, посочи спасителят Цветко Гогов.

Мая Стоицева става свидетел на протичащото се: „ Имаше доста хора във водата. Жълт беше флагът. След случая го смениха с червен. Докога ще разрешаваме това да се случва? Да нямаме задоволително спасители? Да не пристигна Бърза помощ? "

Според очевидци колата за спешна помощ се забавила и пристигнала чак от Созопол. Сутринта акцията по издирването на изчезналото дете беше възобновена.

„ Разположени са чиновници на Министерство на вътрешните работи по скалите, в горската част – джетове, спасители са проведени “, разяснява ст. контрольор Петър Димитров от РУ-Приморско.

Спасеното момиченце е с пневмония в бургаската болница.

От Министерството на туризма обясниха за bTV следното: „ Концесионните контракти задължават концесионерите да подсигуряват водно-спасителната активност по време на летен сезон, като броят на постовете и спасителите е друг в другите интервали от него. Според заложените в настоящите правила условия, важащи за актуалната част от сезона, са спазени разпоредбите за броя на спасителите и постовете “.

Според Наредбата за водно избавяне, цялостен брой спасители на плажовете чартърен или на концесия е наложителен единствено през юли и август.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР