Днес през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт.

...
Днес през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт.
Коментари Харесай

Днес ни очаква опасно време! Пловдив с предупреждение за интензивни валежи и градушки

Днес през страната ще минава добре изразен леден атмосферен фронт. Още сутринта в Западна България, а до края на деня и в останалата част от страната ще стартират превалявания от дъжд. Главно в Централна и Североизточна България ще са интензивни и обилни по количество. На места там ще се развият и гръмотевични стихии, не се изключени и градушки. След обяд в Северозападна България преваляванията краткотрайно ще спрат. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, в източните региони от север и с него ще нахлува леден въздух. Температурите ще се намаляват и към 14 часа ще са от 8-10° по високите западни полета до 20-22° в Югоизточна България, където до обяд вятърът към момента ще е от югозапад, в София към 9°.

Атмосферното налягане е по-ниско от междинното за месеца - ще стартира да се покачва, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

И в планините ще настъпи внезапна смяна на времето. До обяд преобладаващият вятър към момента ще е югозападен и превалявания ще има тук-там в масивите от Западна България. След обяд с сдържан и мощен северозападен вятър ще нахлува леден въздух. Ще стартират повсеместни превалявания от дъжд, които с понижението на температурите ще минават в сняг. Значителни количества ще има в Родопите и Централния Балкан. Максималната температура на 1200 метра ще е към 8°, на 2000 метра към 2°, само че до края на деня бързо ще се намалят.

Над Черноморието облачността ще се усилва и вплътнява. След обяд, изначало в северните региони, ще стартират превалявания от дъжд, тук-там съпроводени с гръмотевици. До вечерта ще обзет и южните региони, а през нощта против понеделник там ще се усилят. Вятърът сутринта ще е слаб от запад-югозапад, а денем ще се ориентира от север и ще се усили. Максималните температури на въздуха ще са от 14-15° на север от н. Калиакра, до 22-23° по южното крайбрежие. Температурата на морската вода е 7-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ издаде за през днешния ден предупредителни жълт и оранжев код за 24 области на страната.

Жълт код е в действие за 17 области:

Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Област София, Кюстендил, Благоевград, Хасково, Ямбол, Сливен, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. 

За част от тях в действие е предизвестие за мощен вятър, а в друга част - за краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно, както и с условия за градушки.

Оранжев код е в действие за 7 области:

Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Там прогнозите са за краткотрайни, краткотрайно интензивни превалявания, съпроводени с гръмотевици и краткотрайно увеличаване напразно. Има условия за градушки. На места ще духа и силен вятър с пориви 18-20 m/s.

Без кодове за рисково време са областите Перник, София-град, Бургас и Плевен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР