Днес предстои среща на върха във Варна за отношенията между

...
Днес предстои среща на върха във Варна за отношенията между
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: Надяваме се диалогът ЕС-Турция да бъде възобновен

Днес следва среща на върха във Варна за връзките сред Европейския съюз и Турция. В срещата ще вземат участие ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер Жан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9... към профила, турският президент Реджеп Ердоган Реджеп Тайип Ердоган - турски политик и министър председател. Роден на 26 февруари... към профила. Домакин ще е българският министър председател Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република... към профила. Предстоящата среща за Българска национална телевизия разяснява от Варна министърът на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета... към профила.

Тя съобщи, че главната задача на тази лидерска среща е точно това - възобновяване на разговора и доверието сред водачите в Европа - сред Европейски Съюз и Турция. По думите й в границите на това фокусът несъмнено е сигурността и бежанците - осъществяването на съглашението за тяхната интеграция, осъществяването уговорките на двете страни и най-много на Турция, интеграцията и оставането в тяхната страна, а от своя страна задължението, който европейските водачи поеха е обезпечаването на финансовия запас в тази посока, сподели още Павлова.

Темата за финансирането е безспорна, тъй като е явен задължението, който европейските водачи поеха в обезпечаването на този запас. Първият транш от 3 милиарда е реалност. Има нужда от изясняване каква сума е договаряна, активност и обсег, само че плановете са в осъществяване във връзка с първия транш. За втория е разисквано, той се разделя на два съставния елемент - филантропична и нехуманитарна помощ. Хуманитарната е директно ориентирана за бежанците. Това не са средства,която се дава на Турция, а за поддръжка на бежанците посредством Турция, съобщи Павлова.

Тя посочи, че нехуманитарната помощ касае ограничения, действия, инфраструктура, свързани с обучение и опазване на здравето. Много е значимо е тези средства да отидат ясно и изрично по предопределение, сподели тя и добави, че волята да бъдат обезпечени е безспорна.

Още в петък, когато се договаряше днешната среща, когато получихме мандат, това беше едно огромно изпитание и предизвикателство, само че се веселя, че получихме мандат за тази среща на водачите на най-високо равнище тук във Варна. Това е доста значима стъпка, тъй като тя е от интерес както за България, по този начин и за Европа. България като външна граница на челна позиция в обстановката с Турция. За нас е извънредно значимо този разговор, положителният разговор, добросъседските връзки, които има сред България и Турция, да бъде пренесен по един доста добър метод в връзките ЕС-Турция. Диалог, който очевидно беше усложнен. Надявам се, че през днешния ден слагаме изискванията, сътворяваме една рамка този разговор да бъде обновен, възобновен и нормализиран. Освен за България, това е значимо и за Европа, сподели още Лиляна Павлова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР