Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и

...
Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и
Коментари Харесай

Община Русе ще работи съвместно с УНИЦЕФ за защита на уязвими деца

Днес представителят на УНИЦЕФ за България Кристина де Бройн и кметът на Русе Пенчо Милков подписаха меморандум за съдействие с УНИЦЕФ (Детския фонд на ООН).
„ Това стратегическо партньорство ще даде опция на УНИЦЕФ да поддържа най-уязвимите деца, в това число децата бежанци и мигранти, и да посрещне непосредствените им потребности. Споразумението за съдействие е продължение и на самодейностите, които УНИЦЕФ България и локалните управляващи осъществиха в предишното - развиване на услуги за различна грижа в процеса на закриване на дома в Могилино, развиване на услуги в общността за психологично здраве и психическа поддръжка на деца и техните фамилии, както и първото районно обмисляне на обществените услуги което се случи точно тук, в Русе “, съобщи Кристина де Бройн.


Предложението за съглашението бе гласувано през май от общинските съветници. Целта е да се осъществят взаимни действия и ограничения за посрещане на потребностите на децата и фамилиите бежанци и мигранти в България.
„ Подписването на меморандума е разследване на досегашното ни чудесно съдействие и, бих споделил, другарство с УНИЦЕФ. Когато рецесиите настъпиха – коронавирус, бежанска, Община Русе не действаше безредно. В първите дни, до момента в който се грижехме на терен за хората, търсехме редом и опита на институциите и неправителствените организации, призвани да дават поддръжка в такива обстановки. Потърсихме и УНИЦЕФ, оттова пристигна и концепцията ни да създадем Кризисния център за непридружени деца непознати жители и деца бежанци в риск “, означи Пенчо Милков. Центърът е единственият по рода си в България, като представителите на Детския фонд на Организация на обединените нации подчертаха желанието си той да продължи да се развива и да бъде пример за работа и за останалите български общини.
Зам.-кметът Енчо Енчев и шефът на дирекция „ Хуманитарни действия “ Катя Петрова показаха признателността си за високата оценка. В края на май за работата си в поддръжка на децата Община Русе бе отличена и от Националната мрежа на децата с премията „ Златна ябълка “.


Предвид усилената бежанска и мигрантска вълна от страни като Украйна, Сирия, Афганистан и незаконното прекосяване на хора през границите на България (голяма част от тях деца, най-често непридружени от родителите и близки и сложени в спомагателен риск), УНИЦЕФ подхваща дейности за осъществяване и финансиране на действия, ориентирани към отбрана и специфична протекция на децата бежанци и децата мигранти и техните фамилии.


С меморандума Община Русе се ангажира да си сътрудничи с УНИЦЕФ в поддръжка на най-уязвимите деца с информация и достъп до обществени услуги и приобщаване, както и протекция от принуждение. Ще бъде координирана и връзката с способени органи и публични снабдители на обществени услуги на територията на община Русе.
При визитата си в Русе представителната делегация ще посети още някогашния дом „ Майка и дете “, в който се обитават няколко обществени услуги за деца, както и самият Кризисен център за непридружени деца непознати жители и деца бежанци в риск.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР