Днес председателят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан в парламентарната

...
Днес председателят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан в парламентарната
Коментари Харесай

Хаосът с доклада на ДАНС: Министър Стойнев имал право да снима. К...

Днес ръководителят на ДАНС Пламен Тончев беше изслушан в парламентарната комисия за надзор на службите, с цел да изясни кой е популяризирал отчета на комисията, който се появи в медиите. Коментари след съвещанието съвсем липсваха. 

 

Пред bTV някогашният министър на електронното ръководство Божидар Божанов съобщи, че клюбовете от машините се съхраняват в касата на ЦИК, генерирани са пред очите на представители на партиите и са предпазени с паролите на трима от членовете на изборната комисия.

 

" ЦИК официално взе това решение не на база справката на ДАНС, а официално заради забявеното узаконяване от министерството. Те всъщност не разгледаха справката на ДАНС и има ли опасности за машинното гласоподаване. Повлияха се от това, че политически представители официално или не им подредиха да няма машинно гласоподаване ", разяснява още Божанов.

 

Довереното създаване на изходния код се прави от екип, избран от ЦИК и процесът се следи.

 

Довереното създаване на кода се прави в наличието на няколко души, само че то не е краят на процедурата. Тя завършва с издаването на уверение за съгласуемост, изясни пред медиите през днешния ден изясни секретарят на министерството Ангел Попов. Такова уверение бе издадено два дни преди вота. Самото доверено създаване завърши на 20 октомври (бел.ред.) Това значи един построен програмен продукт, който има неповторим ХЕЩ код или цифрово ДНК, което след това се търси на разписката от всяка една машина, изясни Попов.

 

Това обаче по думите на Попов не е краят на процедурата. Създават се няколко продукта - криптографският ключ, който заключва софтуера на машините, се генерира от членовете на ЦИК, инсталационен имидж или флашка, с която по-късно би трябвало да се конфигурира софтуерът.

ЦИК прави процедурата по доверено създаване, преди да завърши удостоверяването, тъй като би трябвало софтуерно време, в което изпълнителят на публичната поръчка.

Стойнев имал право да снима.

 

Това уточни и самият Михаил Стойнев. Той е получил мандат от министър Александър Йоловски да ревизира и да ръководи целия развой по удостоверяването на машините. Посочи още, че четирите групи и специалисти, които са следили процеса, също са държали той да се подпише под решението.

 

Попов съобщи, че дейностите на зам.-министъра от 25 октомври са били реплика на процедурата, която генерира друг хеш код, който обаче по никакъв метод не може да се употребява на машините, тъй като те са заключени от ЦИК.

 

“Единствените, които имат ключ от тези машини, са ЦИК и буди извънредно неприятно усещане, когато те кажат " ние не знаем с какъв код са конфигурирани машините " - това не може да бъде правилна информация ", изясни Попов.

 

Това слага под въпрос и самото решение на ЦИК да анулира машините въз основата на отчета на ДАНС. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР