Днес Председателят на Административен съд – Варна – съдия Елена

...
Днес Председателят на Административен съд – Варна – съдия Елена
Коментари Харесай

Среща на Председателя на Административен съд – Варна с наблюдатели на изборите от ОССЕ

 Днес Председателят на Административен съд – Варна – арбитър Елена Янакиева се срещна с госпожа Мая Хюрлиман и госпожа Джоан Браун – дълготрайни наблюдаващи на Мисията за наблюдаване на парламентарни избори на 4-ти април и на 11-ти юли 2021 г, оповестиха от пресслужбата на институцията. Временната задача е открита от Службата за демократични институции и права на индивида (СДИПЧ) на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

На срещата арбитър Янакиева срещна наблюдаващите с формираните каузи по време на изборите на 4 април 2021 година, с характера на жалбите и реда на обжалване. Председателят на съда ги срещна с устройството на административните съдилища в страната, с подведомствеността и подсъдността при обжалване на административни актове и особеностите в изборните каузи. Особен интерес провокира у наблюдаващите системата за инцидентно систематизиране на делата, както и късите периоди, в които съдът е задължен да се произнесе. Какъв е процентът на дамите – съдии във Варненския административен съд, бе един от въпросите, които сложиха, като бяха прелестно сюрпризирани от високия % дами, които правораздават у нас. Наблюдателите на ОССЕ демонстрираха интерес и бяха осведомени и с реда на избор на ръководител на съд и на съдии у нас.

Мисията следи изборите за съблюдаване уговорките на ОССЕ и други интернационалните отговорности и стандарти за осъществяване на демократични избори, както и за съблюдаване на вътрешното законодателство. Наблюдателите наблюдават от близко дейностите на предизборната акция, медийната среда, работата на изборната администрация и съответните държавни органи, въвеждането на машинното гласоподаване, изборното законодателство и неговото използване, разрешаването на каузи по въпросите на изборите, както и прогрес по предходни рекомендации на (СДИПЧ).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР