Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент,

...
Днес председателите на трите институции на ЕС – Европейския парламент,
Коментари Харесай

ЕС проправя път за цифровия COVID сертификат

Днес ръководителите на трите институции на Европейски Съюз – Европейския парламент, Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, участваха на формалната гала по подписването на Регламента по отношение на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19, което означи края на законодателния развой.

По този мотив ръководителите Давид Сасоли и Урсула фон дер Лайен и министър-председателят Антонио Коста обявиха:

" Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус е знак на това, което Европа отстоява. На Европа, която не може да бъде разтърсена от тестванията. На Европа, която се сплотява и пораства, когато е изправена пред провокации. Нашият Съюз сподели още веднъж, че работим най-добре, когато работим дружно. Нашите институции реализираха единодушие по Регламента по отношение на цифровия документ на Европейски Съюз за COVID-19 в рекордния период от 62 дни. Паралелно с работата в границите на законодателния развой ние изградихме и техническия гръбнак на системата – портала на Европейски Съюз, който започва на 1 юни.

Можем да се гордеем с това огромно достижение. Европа, която всички познаваме и която всички ние желаеме да забележим още веднъж, е Европа без бариери. Сертификатът на Европейски Съюз ще разреши на жителите да се възползват още веднъж от това най-осезаемо и ценено право на Европейски Съюз – правото на свободно придвижване. Подписаният през днешния ден правилник ще ни разреши да пътуваме по-безопасно през лятото. Днес дружно удостоверяваме още един път, че една отворена Европа е от първостепенно значение. "

Целта на документа на Европейски Съюз за Коронавирус е да улесни безвредното и свободното придвижване в границите на Европейски Съюз по време на пандемията от COVID-19. Цифровият документ на Европейски Съюз за Коронавирус ще бъде наличен за всички и:

ще обгръща направена имунизация против COVID-19, изработен тест и преболедуване;
ще бъде безвъзмезден и наличен на всички езици на ЕС;
ще бъде разполагаем както в дигитален формат, по този начин и на книжен носител;
ще бъде сигурен и ще включва цифрово подписан QR код;

Държавите членки би трябвало да се въздържат от налагане на спомагателни ограничавания за пътешестване на притежателите на цифрови документи на Европейски Съюз за Коронавирус, в случай че те са пропорционални и нужни за запазване на публичното здраве.

Регламентът ще се ползва за период от 12 месеца, считано от 1 юли 2021 г.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР