Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлеристка

...
Днес празнуваме Деня на Европа, както и победата над хитлеристка
Коментари Харесай

Ден на Европа и победата над хитлеризма

Днес честваме Деня на Европа, както и успеха над хитлеристка Германия и с това - края на най-голямата и унищожителна война - Втората международна.

На 9 май 1945 година началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Кайтел, подписва със Съюз на съветските социалистически републики немската капитулация.

Английският министър- ръководител Чърчил и президентът на Съединени американски щати Труман афишират края на Втората международна война в Европа (1941-1945 г.).

На този ден в Париж, (1950 г) на фона на заплахата от Трета международна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред интернационалната преса декларация, в която се приканват Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „ първа стъпка към европейска федерация “.

Той предлага да бъде основана наднационална европейска институция, която да ръководи въгледобивната и стоманодобивната промишленост - бранш, който по това време е бил в основата на военната мощност. Страните, към които той насочва апела си, съвсем са се били унищожили взаимно в ужасяващ спор, оставил след себе си възприятието на материално и морално опустошаване.

Затова всичко стартира на този ден. Затова на срещата на водачите на Европейски Съюз в Милано през 1985 година е взето решение 9 май да се празнува като „ Ден на Европа “.

Всяка страна, избрала демократично да се причисли към Европейския съюз, поддържа неговите съществени полезности – мир и взаимност.

България чества Деня на Европа от приемането си като пълновръстен член на Европейския съюз. В цяла Европа и у нас този ден се отбелязва с разнообразни празнични прояви.

*Източник - hera.bg.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР