Днес православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е

...
Днес православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е
Коментари Харесай

Христос Воскресе! На Великден празнуват 12 красиви имена, спазва се свята традиция

Днес православният свят отбелязва Възкресение Христово – Великден. Това е най-големият празник за християните, именуван Празник на всички празници.
Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия жанр.
Според Светото писание Христос възкръсва на третия ден откакто е разпнат на кръст и заровен. Празната му гробница е открита от дамите мироносци, посетили гроба, а Исус се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
В навечерието на Великия ден камбаните в християнските храмове известяват Христовото Възкресение, а вярващите влизат в църквите, копнеещи за общение и единство с Бога.
Навръх Великден, съгласно българската традиция, цялото семейство се събира на церемониален обяд у най-възрастните в рода. На празничната софра се поставят печено агне, баница със сирене, обредни погачи, червени яйца, вино и плодове. Ритуално обядът стартира с прикаждане на софрата от стопанката на дома и приключва с борене с великденските яйца и козунак.
На празника деца и възрастни се чукат с писаните яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на който яйцето се окаже герой, ще бъде най-здрав през годината.
"Христос Воскресе! Воистину Воскресе! " - това е нашият надвит привет за Възкресение Христовотова. Това са думите, които ще изричаме през идващите дни вместо привет. И когато споделяме „ Христос воскресе! “, ние насочваме на човек благопожелание да живее постоянно.
Великден се чества в продължение на три дни. Играят се хора на площада, а момите и ергените връзват люлки и се люлеят, като пеят обредни песни. Посещават се родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, с цел да се засвидетелства любов и уважение.
Червените яйца са знак на христовата мъченическа кръв, а козунакът е знак на агнеца Божий - Христос. Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си облекла. Между Великден и Петдесетница хората не престават да се поздравяват с поздрава "Христос Воскресе ".
Седмицата след Възкресение се назовава Светла седмица, тъй като Христос донася прояснение за всички.
На Великден имен ден честват: Велико, Велко, Велка, Величка, Величко, Велика, Велик, Велин, Велислав, Велислава, Вили, Вельо .
Всички тези имена произтичат от „ популярен “, какъвто е днешният ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР