Днес Православната църква почита Света мъченица Варвара. Преп. Йоан Дамаскин.

...
Днес Православната църква почита Света мъченица Варвара. Преп. Йоан Дамаскин.
Коментари Харесай

Почитаме Света Варвара, чудни имена празнуват днес

Днес Православната черква уважава Света мъченица Варвара. Преп. Йоан Дамаскин. Тя е родена е в Илиопол и е живяла по времето на император Максимилиан. Още като госпожица приема Христовата религия.

Подложена е на мъчения дружно с християнката Юлиана. И двете са наказани на гибел поради вярата им. Погребани са от християнин, който построил над тях храм. Мощите на Варвара почиват в Киев, а една дребна парченце от тях се намира в софийската черква " Свето Преображение " в квартал " Лозенец ".

Знатната дама от град Илиопол е убита от личния си татко - богохулник, тъй като приема християнството.Народът уважава Св. Варвара като закрилница от заболявания и изключително от шарката. Варварае типично женски празник. За да умилостивят и прогонят баба Шарка, дамите подготвят обредно вариво от разнообразни житни и бобови зърна, подслаждат го с мед и раздават надецата си и съседи.

Майките раздават царевични питки и ракия. Срещу празника край измазаното огнище се подрежда софра за шарката с медена питка, паничка мед, сол, вода; оставят пешкир и възглавница до софрата.

В националните показа Варвара и сестра й Сава, празнувана на другия ден, са двете сестри на Св. Никола. От тях Сава е по-добрата, постоянно върви след Варвара и я моли да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на Св. Никола, по тази причина се споделя: " Варвара вари, Сава пече (меси), Никола посетители гощава ".

На Варвара дамите приготвят обредно вариво, както на Андреевден. В някои региони на страната месят питки, намазват ги с мед или рачел (сварен гроздов сок с късчета тиква, патладжан и други плодове) и ги раздават на пасажерите, с цел да отнесат със себе си заболяването.

В Южна България Св. Варвара се уважава като повелителка на заболяванията, на плодородието и домашните птици. На този ден се подготвят благи пити, които се намазват с мед или захар и се раздават на съседите, с цел да не боледуват децата.

За омилостивяване на шарката, вечерта против празника за нея се подготвя софра или се оставя през нощта медена питка на лавица, с цел да я вземе баба Шарка, да си хапне и да не атакува децата. В Западна България със същата цел на кръстопът нечетен брой деца палят огън, сваряват леща в гърне и прескачат три пъти огъня. Главня от него и лещата се пазят за лек срещу дребната шарка. Майките раздават царевични питки и ракия.

В Кюстендилско момите-варварки обикалят по къщите и поздравяват домакините за празника. Те ги подаряват с брашно, фасул, сушени плодове, ябълки.

В Южна България има бит против Варвара да се поставя ритуален самун (колак, кравай, харман) и да се кади с палешника. С него се цели обезпечаването на изобилие и богат приплод на добитъка.

На трапезата се пали свещ, приготвена от стопаните, която се резервира и се пали при тежко раждане на добитъка, при гръм и градушка. В Югоизточна България стопанката храни рано сутринта кокошките в кръг със сварените вечерта зърна, с цел да се развъждат и резервират.

Обредната софра разрешава царевица, нахут, грах, бакла, боб, пшеница, сусам, прясна пита, ошав, пълнени чушки с ориз, както и риба.

Днес честват всички с имената Барбара, Варвара и Варвардан.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР