Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и

...
Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Националната библиотека отбелязва своя патронен празник

Днес православната черква уважава паметта на светите братя Кирил и Методий. 11 май е патронен празник на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " и професионален за българския библиотекар. В условия на изключителна епидемиологична конюнктура празнувания въпреки всичко има.

Празникът тук стартира с поднасяне на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий. В честванията със свои осъществявания участваха учениците от Националната гимназия за антични езици и култури, която е първото учебно заведение в България, избрало 11 май за собствен патронен празник.

Днес и църквата отбелязва празника на светите равноапостоли Кирил и Методий. По този мотив в катедралния храм " Александър Невски " беше отслужена литургия във връзка празника.



Иначе тук в Националната библиотека слово произнесе вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите ѝ хора идват и си отиват, само че словото се предава от потомство на потомство. Йотова добави, че през днешния ден всички ние сме в дълг на тези, които са посветили живота си на книгата.

" Вашето дело и вашата задача е велика. Това не е образец и това не е факсимиле, тъй като вие държите един златен ключ към доста златни порти на доста библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата. Вие, уважаеми дами и господа, сте наследници на тези просветители, които преди 11 века Светите братя Кирил и Методий разпръснаха семето на познанието из целия свят ", сподели още вицепрезидентът.

Довечера честванията не престават още веднъж тук, където ще бъдат показани новоизработените " Скрити букви ". Това са тези пейки, които бяха скрити из града и обособяваха литературни кътчета на неочевидни места. Пейките са във формата на буквите, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености. А на всяка скамейка може да бъдат прочетени и стихотворения, написани особено за плана.

Пейките букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, след което ще отпътуват за Брюксел. А Столичната библиотека има изненада за всички, които обичат книгите - безвъзмездни едногодишни карти.



СНИМКИ: Десислава Кулелиева, Българска национална телевизия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР