Днес православната църква почита паметта на св. свщмчк Елевтерий и

...
Днес православната църква почита паметта на св. свщмчк Елевтерий и
Коментари Харесай

Почитаме св. свщмчк Елевтерий и преп. Павел Латрийски

Днес православната черква уважава паметта на св. свщмчк Елевтерий и преп. Павел Латрийски.

Имен ден честват всички, които носят имената Елефтер, Елефтерия и Свобода.

Св. Елевтерий, римлянин от благороден генезис, получил от майка си Антия, обърната в християнство от самия деятел Павел, християнско образование. Получил и положително обучение, той от млади години се посветил да служи на Бога.

На 15-годишна възраст бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а като станал 18-годишен получил ранг презвитер.

На 20 година бил възведен в ранг свещеник Илирийски и скоро се посочил на висотата на своето звание със светостта на живота си и с ефективно разпространяване и подсилване на християнството измежду паството си.

Слухът за неговата сполучлива активност в интерес на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след доста изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник.

Поразен от чудесата, станали при изтезанията на Елевтерий, до който не се докоснали пуснаните против него зверове и който измежду огъня останал незасегнат, самичък перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел дружно с Елевтерий мъченическа гибел.

Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която пристигнала да целуне умрелия си наследник. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч още и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа.

Мощите на свещеномъченик Елевтерий в този момент се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана ".

Преподобният Павел Латрийски бил роден в град Елей в Мала Азия, покрай Пергам, от благородни родители. Още като дребен той изгубил татко си и се възпитавал в обителта на свети Стефан във Фригия.

Скоро по-късно погребал и майка си и още като младеж напълно се посветил на служение на Бога в един манастир на планината Латра, близо до Милет. Той умъртвявал плътта си, в никакъв случай не лягал на одър и даже на черга, а облегнат на някое дърво или камък, си отдъхвал в къс сън. Често, с цел да преодолее съня, той окачвал два огромни камъка на гърба си и преди утренята обикалял манастира или на брега на близкия поток се предавал на гореща молитва и богомислие.

Но преподобният Павел не се задоволил с тези подвизи и с цел да се посвети всецяло на Христа, се отдръпнал в мълчание в една пещера, а по-късно се преселил на една висока планина. Овчар инцидентно го разкрил в уединението му и му доставял храна.

Преуспявайки в духовното съвършенство, той се сподобил от Бога с подарък да вижда невидимия свят и вършел чудеса.

Славата на дивните му подвизи и на светото му житие привличала при него доста подвижници, които се заселили в подножието на скалата и устроили манастир. Император Константин Багрянородни постоянно му пишел, като го молел за молебствия и препоръки. Българският цар Петър и римският папа го почитали поради богоугодния му живот.

Тъй като безмълвието му се нарушавало от многочислените гости, преподобният Павел на два пъти се оттеглял на остров Самос, където основал лавра и възстановил три манастира, разорени от агаряните. Когато още веднъж се завърнал в Латра, той предсказал часа на кончината си. После слязъл от планината, благословил братята и с мир предал духа си на Господа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР