Днес Православната църква почита паметта на Преп. Вукол, епископ Смирненски

...
Днес Православната църква почита паметта на Преп. Вукол, епископ Смирненски
Коментари Харесай

Днес черпят огнените имена

Днес Православната черква уважава паметта на Преп. Вукол, свещеник Смирненски и на Свети Фотий, патриарх Цариградски.

Преп. Вукол бил възпитаник на св. ап. Йоан Богослов, който го посветил за свещеник на гр. Смирна. В Смирна тогава имало малко покръстени, само че измежду всички св. Вукол се отличавал със своите добродетели. Целия си живот светецът отдал в работа на Бога, предава Блиц.

Свети Фотий се родил в Цариград към 820 година в богат и благороден жанр. Баща му се казвал Сергий, а майка му – Ирина, чийто брат бил женен за сестрата на византийската императрица Теодора. Родителите на Фотий страдали изповеднически за своето намерено иконопочитание по времето, когато византийските императори били иконоборци.

Фотий получил най-хубавото обучение на своето време и бил най-ученият представител на тогавашна Византия. Той бил учител в популярната Магнурска школа в Цариград, където се учел славянският равноапостол Константин – Кирил Философ и малко по-късно – българският цар Симеон Велики. Фотий заемал високи служби в страната, на най-вече обичал да се занимава с науките.

Заради изключителните си дарования и високото си обучение той бил подложен през 858 година за цариградски патриарх. Патриарх Фотий насърчил Константин Философ да стане християнски мисионер на славяните. Той написал до българския цар Борис І обстойно обръщение върху християнската религия и живот.

Патриарх Фотий се борил срещу изопачаванията на християнството и постоянно влизал в различие с византийските императори. В взаимозависимост от курса на тяхната политика той бил свалян и отново възстановяван на патриаршеския трон, до момента в който най-сетне умира в изгнание на 6 февруари 891 година.

Свети Фотий оставил богато книжовно завещание, с помощта на което узнаваме за съчинения на антични свети отци, които той имал на разположение, само че до нас не са стигнали. Приснопаметният йеромонах Неофит Рилски е превел от гръцки житие и работа в чест на св. патриарх Фотий. Тази книга е напечатана в Цариград през 1849 година.

Днес имен ден честват всички с имената Доротея, Огнян, Огняна, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Светослава, Фотий, Фотин, Фотина и Фотьо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР