Днес Православната църква отдава почита си съм Свети апостол Тимотей.

...
Днес Православната църква отдава почита си съм Свети апостол Тимотей.
Коментари Харесай

Две красиви, но рядко срещани, мъжки имена черпят днес!

Днес Православната черква отдава уважава си съм Свети деятел Тимотей. Той бил възпитаник на св. ап. Павел. Той бил извърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско странствуване, а при второто си странствуване великият деятел го взел за собствен сателит и възпитаник. Св. ап. Павел му възлагал значими поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя преподавател от Солун в Коринт, станали мотив за написването на Първото обръщение до християните в Солун. Св. деятел Тимотей бил първият свещеник в град Ефес.

Днес имен ден честват всички мъже, които носят имената
Tимoтeй и Тимофей.

Житие на свети деятел Тимотей
Градът Листра се намирал в Ликаония, в Мала Азия. В този град се родил Тимотей (Деян. 16:1), който бил извърнат в християнството от св. деятел Павел по време на първото му мисионерско странствуване. Майка му Евника и баба му Лоида били еврейки, а татко му бил елин. При второто си странствуване великият деятел на езичниците го обрязал " поради юдеите, които бяха по ония места " (Деян. 16:3) и го взел за собствен сателит.

От това време нататък Тимотей бил непрекъснат сателит на св. ап. Павел, който му възлагал значими поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя преподавател от Солун в Коринт (1Сол. 3:1-3), станали мотив за написването на Първото обръщение до християните в Солун.

Важна роля във връзка с коринтските християни има ап. Тимотей и при третото странствуване на ап. Павел (1Кор. 4:17, 16:10; Рим.16:21). Заедно с други шест спътници Тимотей придружавал учителя си и до Йерусалим (Деян. 20:4). Тимотей бил дружно със затворения Павел в Рим (Кол. 1:1; Филим. 1; Фил. 1:1), и св. Павел оповестява, че ученикът му преди него бил освободен (Евр.13:23). През последните години на ап. Павел той бил подложен като негов заместител на виновното апостолско занятие в Ефес (1Тим. 1:3).

Скоро преди гибелта си ап. Павел усеща блян да го види и му поръчал да отиде в Рим (2Тим. 4:11), след което Тимотей още веднъж се върнал в Ефес. Евсевий Кесарийски (263-339) в своята " Църковна история " го назовава " първи свещеник на Ефес ".

Св. ап. Тимотей бил убит на 22 януари 97 година от езическа навалица, тъй като излязъл пред езическото шествие и го изобличил за безсрамните дейности по време на Артемидините тържества.

Светите му мощи са били пренесени от император Констанций (337-361) в Цариград и положени дружно с мощите на св. Лука и св. Андрей Първозвани в храма " Св. апостоли ". По-късно били отнесени в Италия от кръстоносците.

В канона на новозаветните свещени книги влизат две Павлови послания до св. деятел Тимотей (1Тим., 2Тим.), които принадлежат към неговите " овчарски послания ". Първото е написано след " първите окови " на ап. Павел, а второто малко преди неговата мъченическа гибел в 67 година.

Житие на свети деятел Тимотей
Свети деятел Тимотей произхождал от региона Ликаония, а възпитанието и образованието си получил в популярния град Листра, който се популяризирал освен с изобилието на земните си плодове, само че най-много със своя деятел, тая божествена плодоносна клонка. Тази млада издънка израснала от нездравословен корен: както благоухаещата роза разцъфтява от бодливо стъбълце, така и свети Тимотей произтекъл от елин богохулник, прочут със своето езическо нечестие и дотолкоз заседнал в пороци, колкото синът му след това превъзхождал всички с добродетели и с високата си добродетелност. Майката и бабата на свети Тимотей били от еврейския народ, и двете свети и праведни дами, украсени с положителни каузи, както свидетелства за това свети деятел Павел: " при загатна за твоите сълзи, жадувам да те видя, с цел да се извърша с наслада, и като си припомням за твоята нелицемерна религия, която по-рано я имаше у баба ти Лоида и майка ти Евника, а уверен съм, има я и в тебе " (2Тим. 1:4-5).

Още дете, блаженият Тимотей бил хранен освен с самун, само че със словото Божие, странял от езическото и иудейското подвеждане, и най-после тръгнал след свети деятел Павел, тая богогласна църковна тръба. Ето по какъв начин се случило това.

Свети деятел Павел дружно с Христовия деятел и възпитаник Варнава пристигнал в Листра, както написа за това свети Лука в книгата " Деяния на светите апостоли ": " те... прибягнаха в ликаонските градове Листра и Дервия и в техните покрайнини, и там благовестяха " (Деян. 14:6-7). Току-що дошъл в града, свети деятел Павел с една дума излекувал човек, хром по рождение. Пред това знамение жителите на града удивени, възкликнали: " боговете в облик човешки са слезли при нас. " Скоро разбрали, че не са богове, а хора, назовават себе си апостоли и проповядват Живия Бог; съперници са на лъжливите богове и са пратени точно с цел да обръщат хората от бесовското подвеждане към Истинския Бог, Който изцерява хроми и възкресява мъртви.

Мнозина от този град се обърнали към благочестието (Деян. 14:8-18). Сред тях била и майката на блажения деятел Тимотей, останала вдовица след гибелта на мъжа си. Тя с наслада приела свети деятел Павел в своя дом, грижела се за него и най-после дала сина си Тимотей за образование при апостола, като подарък за осъщественото в техния град знамение и поради светлината на същинската религия.

Свети Тимотей бил напълно млад, още младеж, само че кадърен да схване семената на Божието слово. Апостол Павел го приел, тъй като видял у него освен добрина и благост, само че и прозрял у него Божията берекет, заради което го възлюбил повече от личен наследник. Но защото Тимотей бил прекомерно млад и не би могъл да понесе компликациите на апостолските пътувания, свети деятел Павел го оставил в дома на майка му, поверявайки го на положителни учители, с цел да го наставляват в проучването на Божественото Писание. Сам той написа в посланието си към Тимотей: " ти и от детинство знаеш свещените Писания " (2Тим. 3:15). Поради завистта на иудеите свети деятел Павел бил пребит с камъни от народа и пренебрегнат вън от града, мислейки го за мъртъв. Той обаче се вдигнал и със своите спътници се отправил към други градове.

Няколко години по-късно свети деятел Павел излязъл от Антиохия и изискал да посети още веднъж братята във всички градове, където проповядвал Божието слово. Взел със себе си деятел Сила и пристигнал в Листра, родния град на свети Тимотей. Като видял своя възпитаник, достигнал пълноправие и процъфтяващ във всяка добродетел, освен това ползващ се с огромно почитание от всички християни в града, деятел Павел го приел при себе си за асистент в апостолското служение и го направил собствен непрекъснат сателит, участник във всичките си писания и съслужител в Господа. Преди да изоставен града заради някои иудеи, живеещи там и в покрайнините, той обрязал Тимотей съгласно Моисеевия закон (Деян. 16:3), - това не било належащо за спасението му, тъй като Божията берекет се дава при светото Кръщение, само че с цел да не се съблазнят иудеите, тъй като всички знаели, че татко му е богохулник.

Като излязъл от Листра, свети деятел Павел минал градове и села, учейки и благовестейки царството Божие и просвещавал всички със светлината на благочестието.

* Свети Тимотей съпровождал свети деятел Павел от Листра във всичките му пътешествия и ревниво изпълнявал всички негови поръчки. Той го придружавал във второто му странствуване от Листра до Троада и отсам по македонските градове до Гърция - Атина и Коринт. В третото странствуване на свети деятел Павел го съпътствал до Ефес, където апостолът обитавал дълготрайно време. Оттам апостолът го изпращал в Македония, с цел да събере лепта. След това пристигнали в Коринт, където апостолът прекарал три години, а Тимотей го придружавал в Македония и Гърция, също и по противоположния път до Троада и Асия. По-късно свети деятел Тимотей бил с деятел Павел в Рим и дружно с него лежал в окови, само че сетне бил освободен. Отново съпровождал свети деятел Павел в подхванатото от него странствуване, с цел да посети малоазийските и македонските църкви. По това време той бил ръкоположен за свещеник на Ефеската черква. И така, деятел Тимотей се явява първият свещеник на Ефеската черква. Докато се намирал надалеч от своя нравствен наследник, свети деятел Павел написал до него две послания с упътвания за пастирското му служение.

След него като звезда след слънцето следвал свети Тимотей*. Възприемал ярката светлина на благочестието, учението на Христовото благовестие и привиквал към високи подвизи и благодетелен живот, както свидетелства за това самичък свети деятел Павел: " ти си последвал моето обучение, живот, желание, религия, моето милосърдие, обич, самообладание, моите гонения и премеждия " (2Тим. 3:10-11).

Така свети Тимотей почерпил всички добродетели от определения съсъд, свети деятел Павел, и възприел поради Христос апостолската мизерия. Не придобил за себе си никакво благосъстояние, нито злато, нито сребро, нито каквито и да е други материални богатства, а пътувал от град на град, с цел да възвестява Евангелието на Божието Царство. Усвоил обичая да въздава положително за зло; укоряван - благославял, гонен - търпял, хулен - радвал се духом, и във всичко се явявал Божий прислужник, същински възпитаник на своя преподавател.

* Посвещението на свети деятел Тимотей в пастирско служение, по думите на апостола, било предшествано от пророчества за него (1 Тим. 1:18) и самото посвещение било осъществено след авансово изповядване на вярата (1 Тим. 6:12), при възлагане ръце от свещенството, при което получил необикновен подарък на Божията берекет, с цел да извършва почтено отговорностите си (1 Тим. 4:12-16), към които бил предназначен.

Свети деятел Павел, като видял ученика си така процъфтяващ в добродетелите, сложил го изначало за дякон, след това за презвитер, и най-после - за епископ* (2Тим. 3:10-11), въпреки да бил още млад. Когато посредством възлагане ръцете на апостолите свети Тимотей бил отдаден за чиновник на Христовите Тайни, той с най-голямо старание понесъл бремето на апостолските писания и с нищо не отстъпвал на другите апостоли в страданията и трудовете им при благовестието на Христовото обучение.

Нито младостта му, нито слабостта на тялото му могли да попречат в осъществяването на признатия от него героизъм. Във всичките си дейности посочил великолепие на духа, както свидетелства за него свети деятел Павел в Първото си обръщение до Коринтяните:

" Ако пък пристигна Тимотей, гледайте да бъде в сигурност посред ви; тъй като той прави делото Господне, както и аз. Прочее, никой да го не унизи " (1Кор. 16:10-11).

В същото обръщение, хвалейки го, светият деятел написа:

" пратих при вас Тимотея, който ми е възлюбено и правилно чадо у Господа; той ще ви подсети моите пътища в Христа " (1Кор. 4:17).

Подобно на това и в други послания той назовава свети Тимотей собствен брат, казвайки:

" Павел, окованик Иисус Христов, и брат Тимотей' " (Фил. ст. 1), " Павел, деятел на Иисуса Христа по воля Божия, и брат Тимотей " (2Кор. 1:1), " Павел, деятел на Иисуса Христа по воля Божия, и брат Тимотей " (Кол. 1:1).

И още написа:

" изпроводихме Тимотея, наш брат и Божий чиновник и наш помощник в Христовото благовестие, с цел да ви укрепи и утеши във вярата ви " (1Сол. 3:2).

Тези и още доста други свидетелства за хвалба на свети Тимотей намираме в посланията на свети деятел Павел. Обаче свети Тимотей не се превъзнасял с това, само че живеел в смиреномъдрие и строго съблюдавал добродетелта, с непрекъснати писания и пост толкоз изнурявал себе си, че даже самият му преподавател, като гледал неговите подвизи, го пожалил. Той убеждавал Тимотей - да не пие към този момент единствено вода, само че да използва и малко вино, заради стомаха си и честите си боледувания (1Тим. 5:23), които непрекъснато обременявали тялото му, обаче душевната му непорочност си оставала съвършена и свободна от всякаква щета.

Заедно със своя преподавател свети Тимотей пътувал по всички краища на света: ту в Ефес, ту в Коринт, ту в Македония, ту в Италия, ту в Испания, те възвестявали Словото Божие, и с цялостно право за тях можело да се каже: " Техният тон се носи по цяла земя, и техните думи - до краищата на вселената " (Пс. 18:5).

1. През 60-те години след Р. Хр. свети деятел Иоан оставил Иерусалим, където живеел до Успението на Божията Майка, сетне проповядвал словото Божие в Мала Азия, и изключително в Ефес. По този метод той можел директно да управлява деятел Тимотей в неговото пастирско служение.
2. Римският император Домициан, нечовечен гонител на християнството, царувал от 81 до 96 година

3. Това станало през 96 година Патмос - запустял, каменист, пустинен остров в Егейско море (от Егейския архипелаг), на югозапад от Ефес, причисляван към така наречен Спорадски острови.

Свети Тимотей бил остроумен в разсъжденията си, бърз в отговорите, в проповядването на Божието слово - умел оратор, в обяснението на Божествените трудове – занимателен интерпретатор, в църковното ръководство и в отбрана на истините на вярата - най-достоен овчар.

Особено почтено за внимание е, че бил възприел несметно благодатта на апостолското обучение, която получил от два извора: той имал за преподавател освен свети деятел Павел, само че се учил и при свети деятел Йоан, възлюбения Христов възпитаник (1). Когато той бил заточен от римския император Домициан (2) в заточение на остров Патмос (3), свети Тимотей бил вместо него свещеник на град Ефес, където не след доста време потърпевш поради свидетелството си за Господа Иисуса Христа. Ето по какъв начин станало това.

Веднъж елините в Ефес чествали изключително церемониален празник, именуван " катагогиум ", по време на който идолопоклонниците, мъже и дами, надявали на себе си маски на най-различни странни същества, носели в ръце идоли и дълги пръти и с безсрамни танци обхождали улиците на града. При това пеели песни с нестройни гласове, нахвърляли се като разбойници върху минувачите и дори убивали мнозина. Вършели и още доста други беззакония, с които мислели, че показват почитта си към своите мерзки богове.

* Свети деятел Тимотей умрял страдалчески към 97 година

При това представление блаженият Тимотей горящ от огъня на Божествена ревнивост, явил се на богопротивното сборище и намерено и самоуверено изповядал Единия Истинен Бог, Иисус Христос. Той ясно изобличил заблужденията и самоизмамата им по отношение на техните богове и дълго ги убеждавал да се извърнат към Христос. Те обаче, блуждаейки в тъмнината на езическите заблуди, не разбрали словата на апостола, само че се нахвърлили върху него, грубо го били със своите пръти, влачили го по земята и свирепо го тъпчели с крайници, най-после го измъчили до гибел.*

Дошли някои християни и го намерили едвам дишащ. Те го изнесли от града и когато умрял, го погребали на мястото, наречено Пион, т.е. плодородно.

* Паметта на свети великомъченик Артемий се чества от църквата на 20 октомври. Пренасянето на светите мощи на апостолите: евангелист Лука, Андрей Първозвани и Тимотей, било осъществено на 24 юни 356 година

Доста по-късно честните мощи на светия деятел, по заповед на цар Констанций, наследник на Константин Велики, били пренесени от свети страдалец Артемий* от Ефес в Константинопол и сложени в църквата на светите апостоли дружно с мощите на свети апостоли Лука и Андрей Първозвани. Тъй било благоугодно на Бога, тъй като в живота им всичко било общо: характерът, учението и проповедта на Евангелието. Затова и след гибелта си били сложени дружно, още повече, че обща е и насладата им на небесата - в Царството на нашия Господ Иисус Христос, Който дружно с Отца и Светия Дух цари завинаги. Амин.

Време на написване, цел и наличие на Посланията на св.ап. Павел до Тимотей
Първото обръщение на св. ап. Павел до Тимотей се състои от шест глави и е написано в град Филипи в 65 година, през време на четвъртото странствуване на св. ап. Павел след освобождението му от първите римски окови.

Докато бил в Ефес и ръкоположил там Тимотей за свещеник, в Ефеската черква се били появили лъжеучители (1Тим.1:18-20). Когато ап. Павел бил във Филипи по време на четвъртото си странствуване, получил там сведения за Ефеската черква.

Разказали му, че някои християни се отнасяли неуважително към св. Тимотей, тъй като бил млад. Научил също, че измежду християните се били нараснали лъжеучителите (1:3-7; 4:1-3; 6:3-5; 1Тим. 6:20-21; 4:12). Занимавали се с басни и безкрайни родословия, отклонявали се от вярата, били алчни за облага, забранявали да се встъпва в брак и съветвали самоограничение от ястия. Затова в посланието деятел Павел дава директиви по какъв начин ефесяни да се защищават от лъжеучителите (1:3-7; 4:5-6; 6:3-5; 6:20-21) и ги поучава да не презират младостта на Тимотей (4:12).

Ап. Павел дава също директиви по отношение на църковната подчиненост: какви качества да имат епископите (3:1-7) и дяконите (3:8-12); дава директиви за миряните: да вършат просби, молебствия, молби, благодарения за всички индивиди (2:1-4).

В първото си обръщение до Тимотей ап. Павел указва и някои истини на вярата. Второто лице на Св. Троица - Синът Божий, пристигнал на земята и приел човешка плът: " И в действителност велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът " (1Тим. 3-16). Христовата черква е дирек и крепило на истината (1Тим.3:15).

Ап. Павел дава директиви и на самия Тимотей: да не занемарява дарбата, която е в него посредством знамение и посредством възлагане на ръце (4:14); да се грижи за старците, старите и по-младите дами и за вдовиците (5:1-2, 5:3-7; 5:9-16) и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР