Днес Православната църква отдава почит на Св. Доротей. Той управлявал

...
Днес Православната църква отдава почит на Св. Доротей. Той управлявал
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес заради светец, приел мъченическа смърт във Варна

Днес Православната черква отдава респект на Св. Доротей. Той управлявал църквата в продължение на 50 години.

След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение срещу християните, той се върнал в катедрата си и обърнал към Христа мнозина езичници.

При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа гибел в 361 година в Одесос (сегашна Варна). На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови възпитаници.

Житие на свети свещеномъченик Доротей, свещеник Тирски
Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение срещу християните, той се върнал в катедрата си в царуването на Константин Велики и обърнал към Христа мнозина езичници.

При Юлиан Отстъпник св. Доротей приел мъченическа гибел в 361 година в " Удския град в Долна Мизия - Одесос (сегашна Варна), зависещ на митрополита Маркианопол ". На него се приписват разказите за пророците, апостолите и 70-те Христови възпитаници. Особено известна е неговата гръцколатинска Синтагма - алманах от църковни и цивилен закони.

В памет на светия свещеномъченик Доротей, свещеник Тирски
При царуването на нечестивия римски император Диоклетиан свещеник на град Тир бил свети Доротей. Когато нечестивият цар повдигнал грубо гонение против християните, Доротей оставил своята катедра и се криел в отдалечени места. Но с възцаряването на император Константин Велики, когато в Църквата настъпило утешение, светителят още веднъж се върнал на своята катедра в Тир и наред пасял стадото на словесните овци, мнозина привеждайки от заблудата на идолопоклонството към Бога.

Животът на Доротей траял до времето на император Юлиан Отстъпник. Възкачил се на престола, Юлиан изначало преследвал християните не намерено, заповядвайки на началниците на области, които били негови единомишленици, по всевъзможен метод да ги тормозят и изтезават. Тогава свети Доротей, виждайки, че против вярващите се надига ново гонение, още веднъж оставил катедрата на Тирската черква, заобикаляйки по този метод от ръцете на мъчителите; тъй като Господ е заповядал да не се предаваме на очевидни беди от страна на гонителите, само че да ги избягваме; Той е споделил: " А по кое време ви пъдят от един град, бягайте в различен ".

И по този начин, напускайки Тир, Доротей пристигнал в Мала Азия, само че и тук не се укрил от идолослужителите, защото Бог го призовавал към страдалчески венец. Той бил заловен от поддръжниците на беззаконния цар в град Уд. Като претърпял разнообразни мъчения, в страданията той предал блажената си душа в ръцете на Господа, на 100 и седем годишна възраст.

Изучил в съвършенство както светските, по този начин и духовните науки, свети Доротей оставил след себе си разнообразни, прекомерно значими за християните, съчинения на гръцки и латински, защото добре знаел и единия, и другия език. Между другото той съставил жития на пророците и апостолите, а също и други поучителни съчинения и разкази. И в този момент, бидейки самичък записан в книгата на Живота, той е въдворен в небесните селения с тези светии, чиито разкази за живота им съставил по време на земния си живот.

Днес имен ден честват всички с имената: Доротей, Доротея, Дори, Дорина, Дориана, Дориан.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР