Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден

...
Днес православната църква отбелязва Велика събота. Това е последният ден
Коментари Харесай

Днес е Велика събота

Днес православната черква отбелязва Велика събота. Това е последният ден от Страстната седмица, който предшества Великден. Денят е обвързван с недоволството и погребението на Исус.

След като на Разпети петък Исус Христос бил разпнат като нарушител и бандит на Голгота, на Велика събота Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста.

Те го обвили в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина. Първосвещениците и фарисеите били дочули, че приживе Христос предсказал възкресението си. Те обаче не вярвали на предсказанието. За всеки случай обаче поискали от Пилат Понтийски стража, която да пази гроба на Спасителя.

Тази вечер в църквите се отслужва тържествено свещенодействие. Точно в среднощ тя се обикаля три пъти за здраве и свещеникът афишира Възкресението на Исус Христос с думите " Христос Воскресе! ", а хората отвръщат с " Воистина Воскресе! "

Свещеникът изнася запалена свещ, от която всички присъстващи християни палят своите и ги отнасят в домовете си. С горящата свещ се обикалят всички стаи с молитва Господ да благославя дома и неговите жители.

На някои места в България християните оставят свещичката в някоя от стаите да изгори до дъно. В други я резервират и през годината, та в случай че ги сполетят компликации и беди, я припалват. Велика събота е ден за посещаване на гробищата и отдаване на респект към умрелите.

Народни поверияи традиции

Велика събота се назовава още душна, тъй като на този ден дамите посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и самун за душите на мъртвите.

На Велика събота се вършат последни мерки за празника.

Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Почиства се къщата. Меси се великденската погача с алено яйце в средата и с по едно бяло, сурово, за всеки член от фамилията.

Месят се и дребни питки, с които се върви на посетители при кръстниците и тъщата. В събота се месят и козунаците. Коли се агнето, цялостни се с ориз и дреболии и се пече. Черупките от яйцата в ритуалните хлябове се пазят и служат за лек през годината, срещу уроки и прочие

Жените перат поясите на мъжете си, вярвайки, че през лятото по беритба и други полски работи няма да ги боли кръстът. Черупки от червени яйца се замазват с говежди тор върху стените и под вратата на къщата – за предотвратяване от неприятното и за изобилие и шанс.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР