Днес Православната църква отбелязва Успение на Света Анна, майката на

...
Днес Православната църква отбелязва Успение на Света Анна, майката на
Коментари Харесай

Успение на св. Анна. Св. дякониса Олимпиада. Преп. Евпраксия девица

Днес Православната черква отбелязва Успение на Света Анна, майката на света Дева Мария - света Богородица.

Света Анна била потомка на Аароновия жанр и родила Мария, бъдещата майка на Спасителя на човечеството. В резултат на библейските сказания светицата се приема и уважава като един от главните християнски знаци на майчинството.

Праведните Йоаким и Анна, наричани и „ богоотци " (като родители на Божията майка), живели в галилейския град Назарет, в северната част на Палестина. И двамата били от царския Давидов жанр, възпитани във религия, благочестие и състрадание, само че нямали деца. А хората предубедено гледали на бездетството като на наказване от Бога поради някакви скрити грехове на съпрузите. След следващото натякване и то от духовник в йерусалимския храм, Йоаким и Анна усилили молитвата си към Бога и със сълзи просели Той да ги подари с чадо. Анна се молела: „ Господи, Ти си дарил на Сарра наследник в старините й. Чуй и мене, и аз ще Ти принеса роденото от мене в подарък, с цел да бъде благословено в него Твоето състрадание! ".

Бог чул горещите им молебствия и те на другата година се ощастливили с дребната света Мария. А след три години я завели в храма, с цел да се възпитава в Божия закон и да бъде почтена за великото си предопределение да стане майка на въплътения Син Божи.

Йоаким умрял на 80-годишна възраст. След неговата гибел света Анна живяла още няколко години и се упокоила преди Благовещението на щерка й света Дева Мария.

В българските национални традиции празникът е прочут като „ Лятна Света Анна ".

Той е публикуван в региона на Западна България и Родопите, изключително в Асеновградско. Там одобряват, че Лятната Света Анна бележи края на лятото. Светицата се уважава най-много от дамите като настойничка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на празника на Лятна Света Анна се съблюдават строго някои забрани - не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

На светицата са отдадени още два празника: на 9 декември се празнува зачеването от нея на света Дева Мария, а на 9 септември, незабавно след Рождеството на св. Богородица, е празникът на нейните родители свети Йоаким и Анна.

Днес честват: Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анушка, Анита, Анелия, Анета, Анабел, Вилиана.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР