Днес Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне, което е още

...
Днес Православната църква отбелязва празника Възнесение Господне, което е още
Коментари Харесай

Православният свят отбелязва важен и светъл празник! Ето кой има имен ден днес

Днес Православната черква отбелязва празника Възнесение Господне, което е още известно като Спасовден. Интересното за днешния празник е, че постоянно се пада в четвъртък, защото се отбелязва на 40-ия ден от Великден. Днес своя имен ден честват всички с имена Спас, Стас, както и производните имена. 

Виж още: Полезно: вода с лимон всеки ден и какво става с тялото, когато я пием по този начин

Според християнските вярвания, след гибелта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците си, с цел да им споделя за Божието царство. На 40-ия ден, съпроводен от тях и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския рид до Ерусалим, и оттова, пред очите на всички, се възкачва на небето, което се счита за завършек на Христовия път на земята.

В българския език Спасовден произлиза от думата избавление. Днес е професионалният празник на всички хлебари, водачи, строители, хотелиери и цветари.

Виж още: Храни, които забавят метаболизма

В националните вярвания, нощта против Спасовден е лечебна и болните вървят за росен, лягат до цветето и слагат до главата си някакъв подарък за русалките-лечителки.

Виж още: Един елементарен метод да се справите с ужасната мигрена

Според националните вярвания, единствено в нощта против Спасовден може да се излекува неплодородие. Жената, която няма деца би трябвало да преспи тогава под растението росен, което се счита за самодивско цвете. Но не сама, а с компаньон, с който няма кръвна връзка. Ако дамата зачене в нощта преди Спасовден се считало, че това е станало по магичен метод и не се тълкувало като блудничество.

Изображение: iStock

Източник: vbox7.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР