Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети

...
Днес православната църква отбелязва кръстната смърт на Исус Христос. Разпети
Коментари Харесай

Разпети петък - денят на Христовите страдания

Днес православната черква отбелязва кръстната гибел на Исус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият наследник е разпънат, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.

Днес хората отиват на черква, с цел да минат под плащеницата, с която е било покрито тялото Христово, свалено от разпятието.

Счита се, че през днешния ден Исус е претърпял безчет хули, тъга и неимоверни премеждия. Това е денят, в който го разпънали на кръст, принесен в жертва за греховете на цялото човечество. По това време станало слънчево затъмнение и земетресение.

В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим. Църквата повелява през днешния ден да не се яде и пие вода. На Велики петък не се служи Света литургия, а се правят Царските часове. Вечерта пък в храма се напомнят и съпреживяват Христовите премеждия, гибелта му и погребението му.

Народът споделя, че на Разпети петък и пиле не пее, и гнездо не вие. Всяко живо създание страда. В този ден никой не подхваща каквато и да е работа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР