Днес православната църква честваСъбор на Св. Архангел Гавриил. Архангел Гавраил(от

...
Днес православната църква честваСъбор на Св. Архангел Гавриил. Архангел Гавраил(от
Коментари Харесай

26-ти март е Събор на архангел Гавраил

Днес православната черква честваСъбор на Св. Архангел Гавриил.
Архангел Гавраил(от еврейски- " мощ Божия " ) еедин от седемте архангели - " ангелоначалници ", представители на осмия благ чин. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, изключително на пророчествата за идването на Месията - Христос.
Бог изпратил архангел Гавраилв храмада извести на св. оракул. Захарий раждането на Йоан Кръстители неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Архангелътизвестил и на Пресветата Деваблагата новина за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец.
християнската традицияархангел Гавраил се свързва най-много с Благовещението. Затова даже отвън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце - знак на непорочността на Светата Дева. Под името Джабраили мюсюлманитевъздават особена респект ипрославят архангел Михаил като ангел, който продиктувал на Мохамед " предвечно съществуващото по небесен оригинал слово на Аллах " - Корана.
На архангел Гавраил се приписва същоособената власт над стихиите: над огъня, над водата и узряването на плодовете. В апокрифната " Книга на Енох " архангел Гавраил е подложен за шеф на Рая и духовните същества, които го охраняват.

Днесимен ден честват Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР