Днес православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския

...
Днес православната църква чества един от най-обичаните светци в християнския
Коментари Харесай

Никулден е! Празнуват 192 хиляди именици, моряците и банкерите

Днес православната черква празнува един от най-обичаните светци в християнския свят - свети Николай Мирликийски Чудотворец. Никулден е храмов празник на доста църкви в цялата страна. Денят е професионален празник на банкери, риболовци и моряци. Имен ден имат над 192 хиляди българи, осведоми БНР.  Според празничната традиция за трапезата се подготвя шаран.
С празнични богослужения православната черква празнува един от разпознаваемите светии - св. Николай Чудотворец.  Тя отдава респект към светеца, близо седемнайсет века след времето сред трети и четвърти век, през което е живял, както и на забележителните му каузи на обич и помощ към страдащите, онеправданите и бедните
" В град Мир, светецо, се популяризира като свещенодеец, тъй като като извърши Христовото евангелие, постави душата си за своите люде и избави от гибел почтените. Заради това се освети като популярен тайник на Божията берекет. " С тези думи от богослужебните текстове, църквата свидетелства за величието на един от най-почитаните християнски светци, чието име е познато по целия свят - Мирликийския архиепископ, Чудотвореца св. Николай. 
Роден през трети век в днешната Мала Азия в християнско фамилията, той от дребен проявявал удивително благочестие. По невероятен метод бил определен и подложен за епископ на град Мир, Ликийска област. Отличавал се с любовта си към бедните и нещастните. Помагал на всички, които били в потребност. Избавял от гибел почтено наказани, спасявал от крах намиращите се в заплаха мореплаватели. Изключителното житие на Мирликийския вълшебник, преизпълнено с каузи на обич към Бога и ближните и до през днешния ден е ентусиазъм, разтуха и вяра за християните.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР