Днес правителството взе решение, свързано с отпадане на част от

...
Днес правителството взе решение, свързано с отпадане на част от
Коментари Харесай

Част от проектите по ПВУ отпадат, реши правителството

Днес държавното управление взе решение, обвързвано с отпадане на част от плановете в Националния проект за възобновяване и резистентност.

Това заяви министърът на финансите Асен Василев на брифинг след съвещанието на Министерския съвет през днешния ден.

Той изясни, че отпадането на част от плановете е обвързвано с смяната на финансовата рамка на Плана, която е направена през 2022 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

Както е контрактувано още при основаването на ПВУ, 30 % от средствата във всички проекти за възобновяване зависеха от това какъв брой добре са се възстановявали стопанските системи. Затова през 2022 година е направена смяна, при която по формулата, контрактувана при основаването на Плана, 24 от 27 страни изгубиха част от средствата “, напомни министър Василев, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Основно измежду плановете, които са афектирани, е планът за батериите, където имаме и решение на Народното събрание, както и такива, които към този момент е трябвало да бъдат във фаза на осъществяване или готови, или с пуснати поръчки, или с определени реализатори, само че през последната една година държавното управление не е съумяло да ги вкара в тази фаза, т.е. има забавяне от съвсем година за тези планове “, сподели министър Василев. Той разясни, че това не е част от предоговарянето на Плана, а е понижаване на плановете в резултат на понижените финансови запаси по ПВУ, което всички страни би трябвало да изпратят към Комисията с последна дата 30 септември.
„ Самият развой по предоговарянето ще стане след консултация с Народното събрание и чакаме да завърши до края на тази година “ увери министърът.
В отговор на въпрос финансовият министър уточни, че наранени в по-голяма или по-малка фаза са 18 плана, единият от които е за създаване на протонен център, който е с една година забавяне на осъществяването.

Асен Василев изясни, че защото имаме времево ограничаване по ПВУ, което е безусловно твърдо, планове с над година закъснение отпадат по натурален метод.

По думите му това не значи, че протонният център, в случай че се реши от Народното събрание и от Министерството на здравеопазването, няма да се случи, само че то ще би трябвало да се случи с национални средства, а не със средства по ПВУ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР