Днес, повече от всякога, в България трябва да се говори

...
Днес, повече от всякога, в България трябва да се говори
Коментари Харесай

Райна Душкова: За социална политика трябва да се говори на висок глас

Днес, повече от всеки път, в България би трябвало да се приказва на всеослушание за обществена политика, в случай че желаеме да се оправим с демографската злополука, да развиваме конкурентоспособна стопанска система, да осигурим заслужен живот за нашите баби и дядовци. Ето тъй като са нужни работоспособни, спокойни за утрешния ден, трудещи се младежи. Това сподели претендентът за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ Райна Душкова по време на среща, ориентирана към проблемите на младежите в България и концепциите за тяхното решение.

В полемиката взеха присъединяване водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, лидерът на листата в 23 МИР Христо Проданов, ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов, членът на Екологичен потенциал от БСП/ПЕС Цветелина Пенкова, претенденти за депутати от софийските листи, ръководителят на Националния юношески конгрес Симона Димитрова, представители от МО на Българска социалистическа партия, специалисти, общественици и представители на неправителствени организации.

„ Ние, претендентите от „ Българска социалистическа партия за България “ имаме какво да предложим за младите майки, за фамилиите, за майките-студентки, за младежите в науката. Грижата за хората е това, което ни сплотява “, съобщи Душкова.

По време на срещата бяха сложени доста въпроси, свързани с дефицита тук-там в детските градини, жилищната политика на Българска социалистическа партия, паричните компенсации за майчинство през втората година, които сега са под минималната работна заплата, за предлагането да има един учебник по всеки предмет в учебно заведение и доста други.

„ За нас жилищната политика е извънредно значима за решение на обществените, демографските и икономическите проблеми в страната “, посочи лидерът на листата в 23 МИР Христо Проданов.

„ Много млади фамилии нямат опция да се отделят от родителите си поради невъзможността да си купят или наемат настрана жилище. Това е и повода доста от тях да изчакват със основаването на семейство и надлежно раждане на първо дете “, изясни той и добави, че това е и един от факторите за демографската рецесия у нас.

По думите му, в случай че бъде решен казусът със жилищната политика, това ще задържи у нас и доста от младите експерти, които търсят по-добър живот отвън страната.

„ Няма по какъв начин да изградим постоянна стопанска система, в случай че няма качествено обучение и просвета. Налице са нови специалности, които изискват нужното обучение. Трябва да изберем – или да предлагаме евтина работна ръка, или да сътворяваме артикули и услуги, с висока добавена стойност. Моят избор е второто. И считам, че всички би трябвало да се борим за това “, сподели Благовест Кирилов.

Според него, с цел да се случи това преди всичко бизнесът би трябвало да работи с университетите, нужно е да се промени и моделът на финансиране на студентите. „ Необходимо е да се актуализира и нормативната база, тъй че да има взаимоотношение сред университетите, междинните учебни заведения и следдипломната подготовка “, счита той.

„ Разговорът за младежите не завършва, а стартира на 11 юли. Тогава, в случай че има резистентен парламент, в ние, социалистите, сме с положително посланичество, ще можем да осъществяваме всичко това, за което приказваме през днешния ден “, сподели водачът на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов.

Той прикани младежите да се интересуват от политиката и да заемат и отстояват своите позиции.

„ Крайно време е младежите да вземат нещата в свои ръце. Това става единствено през политическата интензивност. Ако вие не сте дейни, няма по какъв начин да очаквате нещо да се промени и усъвършенства. Ще се сменят държавни управления, ще се сменят партии, само че проблемите ще си остават и доста от вас ще продължат да търсят по-добър живот отвън страната “, прикани Паргов.

„ 11 юли е освен дата в календара, а една опция за смяна. Не бъдете пасивни, унили и апатични. Всичко това, което чухте от нашите претенденти за народни представители, са благоприятни условия за смяна “, съобщи Калоян Паргов.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР