Днес почитаме Свети свещеномъченик Евтих, родом от град Севастопол в

...
Днес почитаме Свети свещеномъченик Евтих, родом от град Севастопол в
Коментари Харесай

Почитаме мъченик, посечен с меч

Днес почитаме Свети свещеномъченик Евтих, родом от град Севастопол в Палестина. Той бил възпитаник на Свети Йоан Богослов и обходил доста страни и градове като деятел и свещеник. Бил гонен, изтезаван и държан в окови. Завършил страдалчески своя живот – посечен бил с меч.
На днешната дата Парвославната черква означи и Свети мъчени Татион. Той бил родом от Мантиней, в римската провинция Витиния.
Хванат е от езичниците за това, че вярвал в Христа и бил заведен в град Клавдиопол при шефа на града Урбан. На разпита се оповестил за християнин, за което и бил затворен в тюрма. След това той бил подложен на още един разпит и защото непроменяемо обитавал в Христовата религия, първо го пребили от пердах с тояги, а след това почнали да стържат тялото му с стоманени предмети, след което още веднъж го били и почнали да го влачат из града. Мъченическата му кончина е настъпила през 305 година.
Свети Козма Етолийски, който е роден през 1714 година в семейство на тъкачи, също означаваме през днешния ден. Ограмотява го локалният духовник Ананий. По-късно се мести в село Агия Параскеви, където продължава образованието си при учителя Теофан. Там живее в продължение на 8 години, ставайки възпитаник на Теофан. През 1743 година се открива на Света гора, а с основаването на Атонската академия - постъпва в нея. След довеждане докрай на академията се усамотява в манастира Филотей, приемайки отшелнически обет с името Козма. Остава две години в манастира, след което през 1759 година се мести в Цариград, където среща в лицето на вселенския патриарх Серафим II. Серафим ΙΙ го праща в Епир да проповядва Божието слово. В продължение на 16 години Козма Етолийски изнася проповеди най-вече в Тракия, Македония и Тесалия, както и в Централна Гърция, Егейските и Йонийски острови.
През 1768 г избухва следващата Руско-турска война. Набеждват Козма, че е съветски сътрудник. Бил е задържан и обесен на 24 август 1769 година Канонизиран за светец през 1961 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР