Днес почитаме избити от Народния съд. Навършват се 76 години

...
Днес почитаме избити от Народния съд. Навършват се 76 години
Коментари Харесай

Републиканци за България: Комунистическият режим репресира цялото общество и държава

Днес почитаме избити от Народния съд. Навършват се 76 години от един от най-кървавите дни на този интервал от историята ни. Това се споделя в позиция на Политическа партия във връзка на Деня на респект към жертвите на комунизма.
" В нощта на 1 против 2 февруари 1945 година Народният съд осъжда на гибел 2730 души - от тях трима регенти, 22-ма министри от кабинетите на Богдан Филов и Добри Божилов, както и четирима от кабинета на Иван Багрянов, 67 депутати, 47 генерали, полковници, банкери и други Присъдите са изпълнени на същия ден.
В Деня на благодарност и респект към жертвите на комунистическия режим от Републиканци за България призоваваме всички сънародници да сведем главa в символ на всеобщо възпоменание. На този ден се прекланяме освен пред безследно изчезналите, убитите без съд и присъда и разстреляните от така наречен Народен съд, освен пред жертвите на всички други репресивни действия на тоталитарната власт в България, само че и на всички техни близки родственици и потомци, жигосани като „ зложелател на народа “ или „ врагове на народа “.
 Цвета Караянчева отдаде респект на жертвите на комунизма Цвета Караянчева отдаде респект на жертвите на комунизма
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разгласява в профила си във Фейсбук къс текст, с който отдаде респект на жертвите...
Комунистическият режим не просто репресира политическия и интелектуален хайлайф, само че и целия капацитет на българското общество и страна. Членовете и симпатизантите на Републиканци за България осъзнават какъв брой значимо и отговорно е всяко едно политическо решение и приканват останалите политически субекти освен официално да възпоменават тази дата, само че и същински и надълбоко да осъзнаят тежките поучения, оставени от комунистическия режим, да ги вложат в своите бъдещи политически решения.
Новата българска история се твори всеки ден, само че все пак остават тематики, които не престават да са под булото на общественото безмълвие. Новата българска история в последните години преди 9 септември 1944-та, както и по-късно, към момента чака своето преосмисляне; големи бели полета в нея се нуждаят от попълване с фактология и неутрален разбор. Тридесет и една години след Прехода към народна власт ние към момента не сме наясно с действителните измерения и същина на партизанското придвижване у нас, с колизиите на българското общество в интервала на Втората международна война и с размера на терора след Деветосептемврийския прелом. Все още част от всеобщите гробове остават неразкрити, към момента паметниците на палачите заличават паметта към жертвите. За страдание тези пропуски, макар напъните на част от актуалния политически хайлайф, към момента зеят като рана в националната памет. Тази рана не съумяха да излекуват даже учебниците по история за българските учебни заведения, които в случай че не цялата истина, най-малко трябваше да дадат друга позиция за събитията преди и след 9 септември 1944 година у младите генерации. 
Една от главните цели на Републиканци за България е отбрана на главните демократични полезности. Смятаме, че тези полезности не могат да построяват едно модерно общество, в случай че то независимо не е прочело уроците от своето близко минало. Ето за какво, от Републиканци за България настояваме за дефинитивно довеждане докрай на декомунизацията на българското общество, посредством разглобяване на последните монументи и знаци на тоталитаризма у нас, посредством преосмисляне на най-новата ни история чрез учредяването на специфичен Институт на националната памет и не на последно място – посредством тотална лустрация по всички етажи на държавните и публични институции. Не може да се надяваме на дефинитивна разлъка с предишното, до момента в който на управителни постове в разнообразни публични сфери у нас към момента има някогашни сътрудници на Държавна сигурност, които не престават да унищожават човешки ориси.
Отстояването на историческата истина и поклонението пред жертвите на комунистическия режим са демонстрация освен на хуманизъм, само че и на национализъм. Ето за какво от Републиканци за България не можем да забравим жертвите, възпоменавани на 1 февруари. Бог да ги елементарни и безконечна им памет! ", се споделя в позицията на Политическа партия " Републиканци за България ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР