Днес почитаме две групи от мъченици, пострадали заради вярата си

...
Днес почитаме две групи от мъченици, пострадали заради вярата си
Коментари Харесай

Днес почитаме две групи от мъченици, пострадали заради вярата си в Христос


Днес почитаме две групи от мъченици, потърпевши поради вярата си в Христос в друго време и на разнообразни места.

Тирс, Левкий и Калиник живели в средата на ΙΙΙ век в Кесария, област Кападокия в Мала Азия. Принадлежали към знатни фамилии и приели християнската религия в зрелост. Били смирени хора и обичали Бога, и ближните с същинска обич. Избягвали показността, само че всички знаели техния правоверен живот, изпълнен с милостини. И не щеш ли в 250 година император Деций Траян издал декрет, с който задължил жителите на империята (с изключение на юдеите) в избрани дни да вземат участие в формалните тържества и обществено да принасят жертви на езическите богове, написа Българска телеграфна агенция.

Тогава шефът на Кесария Кумбрикий, вманиачен богохулник, почнал да преследва християните и ги принуждавал да се откажат от вярата си. Пръв потърпевш Левкий, който се опитал да уточни на шефа какъв брой е неправилна водената от страната политика.

Отговорът на Кумбрикий бил внезапен и нечовечен: Левкий незабавно бил наказан на гибел и обезглавен при градските врати. На доста и разнообразни мъчения бил подложен Тирс. Той самоуверено декларирал пред шефа, че идолопоклонството е илюзия и че крайният победител ще бъде Христос.

Езическият сановник Калиник чул тези и доста други мъдри думи на Тирс, душата му се просветила и като следил безстрашието на Тирс пред мъчителите, също се оповестил за християнин. Тогава на място префектът наредил да обезглавят Калиник, а Тирс бил погубен, като го прерязали с трион.

По време на император Диоклетиан в 290 година мъченическа гибел постигнала и огромна група християни в град Тива, в Горен Египет. Запазени са имената на мъчениците Аполоний, Филимон и Ариан, които потърпевши по друг, само че еднообразно нечовечен метод, тъй като не се отрекли от вярата си в Христос.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР