Днес по обяд в Благоевград беше открит Македонски културен център

...
Днес по обяд в Благоевград беше открит Македонски културен център
Коментари Харесай

Християн Мицкоски очи в очи с племенника на Никола Вапцаров: Вие си учете вашата история, ние нашата!

Днес по обяд в Благоевград беше открит Македонски културен център на името на Никола Вапцаров. За случая у нас дойде водачът на македонската опозиционна Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ. Това обаче съответствува с честването на 100-годишнината от основаването на футболен клуб „ Пирин “.

Християн Мицкоски се срещна с племенника на Никола Вапцаров. Никой обаче не бе поканил роднините на поета на откриването на по този начин наречения македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров. Затова срещнa племенника на поета с водача на Македонската съпротива, който участва на откриването на клуба. 

Мицкоски го посрещна с думите „ да си учим ние нашата история, вие вашата “.

Клубът е нает от частна организация, която заявява себе си като такава и се бори за правата на угнетените.

На събитието дойдоха всички македонски малките екрани, които предаваха онлайн през целия ден и всички български малките екрани също бяха.

Общественото внимание беше приковано върху този въпрос, като от република Северна Македония дойдоха към 100 патриотично настроени жители, които потеглиха на шествие по улиците на Благоевград. Целият град беше почерняло от полиция и жандармерия. Това сътвори чувство за голямо напрежение.



Снимка: bTV

На място дойде и племенникът на Никола Йонков Вапцаров. Той също се споделя Никола Вапцаров, Никола Борисов Вапцаров. Той беше пристигнал и сподели, че никой не го е канил, никой не е питал роднините дали да употребява името на Никола Вапцаров.

Той съобщи, че няма нищо срещу македонците да употребяват това име за техния клуб. Стига, несъмнено, да не изкривяват фактът, че всички негови родственици, както и самият Никола Вапцаров, се усеща българин. Нашият екип го срещна с водача на македонската съпротива, с цел да им даде опция да си разменят няколко реплики.

Християн Мицкоски се обърна към племенника на Вапцаров с думите  " да си учим ние нашата история, вие вашата “.

„ Тук желая да ви подаря книгата за процеса против Никола Вапцаров и тук всичко е обещано и си е записано. Особено на последната страница си е написано. Това е ръкопис на Никола Вапцаров. Пише какъв е, що е, саморъчно “, сподели племенникът на Вапцаров.

Мицкоски от своя страна му изясни, че поетът не е българин.

„ В македонската история написа, че е македонец. Вие четете и учете вашата история, а ние ще четем и ще учим нашата история. Защото и аз ще ви дам и фотография и ръкопис от Никола Вапцаров “, съобщи водачът на македонската съпротива. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР