Днес Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу

...
Днес Pfizer обяви сделка, която ще позволи обещаващо лекарство срещу
Коментари Харесай

Pfizer ще позволи хапчетата срещу COVID да се произвеждат и продават евтино в бедни страни

Днес Pfizer разгласи договорка, която ще разреши обещаващо лекарство против COVID-19 да се създава и продава на ниски цени в 95 по-бедни страни, в които живее повече от половината от популацията на света.

Споразумението следва сходно съглашение, контрактувано от Merck предишния месец, и дружно покупко-продажбите имат капацитета да разширят доста световното произвеждане на две елементарни антивирусни хапчета, които могат да трансформират хода на пандемията, като предотвратят тежките болести от ковид, заяви в. „ Ню Йорк Таймс “, представен от БГНЕС.

" Фактът, че към този момент имаме два лиценза за произвеждане на всички места на тези две медикаменти, е огромна смяна и е в огромен контрастност с досегашните ограничаващи лицензи за ваксини ", споделя Джеймс Лав, който управлява Knowledge Ecology International, организация с нестопанска цел, която изследва достъпа до медицински артикули.

По силата на съглашението Pfizer ще даде безплатен лиценз за хапчето на Medicines Patent Pool, организация с нестопанска цел, подкрепяна от Организация на обединените нации, в договорка, която ще разреши на производителите да сключат сублиценз. Те ще получат формулата на Pfizer за лекарството и ще могат да го продават за приложимост в 95 разрастващи се страни, най-вече в Африка и Азия, откакто регулаторните органи разрешат лекарството на тези места. Организацията е постигнала сходна договорка с Merck за антивирусното хапче против Коронавирус, молнупиравир, което ще се създава и продава на ниска цена в 105 по-бедни страни.

Въпреки това съществуват съществени опасения дали тази стъпка ще бъде задоволителна, с цел да се обезпечи задоволително предложение на лекарството за страните, които не престават да нямат ваксини против ковид.

Подобно на договорката с Меrck, съглашението с Pfizer изключва редица по-бедни страни, които са били мощно наранени от вируса. Бразилия, която е с една от най-тежките статистики на смъртни случаи от пандемията в света, както и Куба, Ирак, Либия и Ямайка, ще би трябвало да купуват хапчета непосредствено от Pfizer, най-вероятно на по-високи цени спрямо тези, които ще изискват производителите на генерични медикаменти, и тези страни рискуват да бъдат лишени от доставки. Китай и Русия - страни със междинни приходи, в които живеят общо 1,5 милиарда души - са изключени от двете покупко-продажби, както и Бразилия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР