Днес Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки

...
Днес Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки
Коментари Харесай

Белгийски съд разпореди: Астра Зенека да достави дължимите дози ваксини на ЕС

Днес Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови краткотрайни ограничения по делото, заведено против компанията " Астра Зенека " от Европейската комисия и 27-те страни членки на Европейски Съюз.

Съдът разпорежда на " Астра Зенека " незабавно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 година според наложителен график както следва:

· 15 милиона дози до 26 юли в 9.00 ч.,

· 20 милиона дози до 23 август,

· 15 милиона дози към 27 септември.

В случай на неспазване на тези периоди за доставка " Астра Зенека " ще би трябвало да заплати санкция в размер на 10 евро за всяка недоставена доза. Решението на съдията по отношение на поисканите краткотрайни ограничения се основава на обстоятелството, че " Астра Зенека " е направила тежко нарушаване на договорните си отговорности към Европейски Съюз.

Съдът също по този начин смята, че " Астра Зенека " е трябвало да постави всички старания, с цел да достави имунизациите в границите на контрактувания график, в това число от английските си индустриални обекти, категорично посочени в контракта, изключително като се имат поради огромните закъснения при доставките за Европейски Съюз.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението с думите:

" Настоящото решение удостоверява позицията на Комисията: " Астра Зенека " не е спазила уговорките, които е поела в контракта. Радостно е, че самостоятелен арбитър удостоверява това. Решението демонстрира, че нашата европейска акция за имунизиране освен дава ежедневно резултати в интерес на нашите жители, само че също по този начин, че тя е построена на солидно правно съображение. "
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР