Днес папа Франциск призова световните лидери да се ангажират с

...
Днес папа Франциск призова световните лидери да се ангажират с
Коментари Харесай

Няма връщане назад: Папата предизвиква преговарящите лидери в ООН да забавят глобалното затопляне, преди да е станало твърде късно

Днес папа Франциск прикани международните водачи да се ангажират с обвързващи цели за закъснение на изменението на климата , преди да е станало прекомерно късно, предупреждавайки, че все по-затоплящото се Божие създание бързо доближава „ точка, от която няма връщане “, предава „ Асошиейтед прес “.

В актуализация на своята емблематична тирада за околната среда от 2015 година Франциск ускори паниката за „ необратимите “ вреди върху хората и планетата , които към този момент са настъпили и подсети, че още веднъж бедните и най-уязвимите в света заплащат най-високата цена. Франциск предизвести:

„ Сега не сме в положение да спрем големите вреди, които причинихме. Едва имаме време да предотвратим още по-трагични последици. “

Той прицели изявлението си тъкмо към Съединените щати, отбелязвайки, че излъчванията на глава от популацията в Съединени американски щати са два пъти по-високи от тези в Китай и 7 пъти по-големи от междинните в бедните страни . Докато самостоятелните старания на семействата оказват помощ, „ можем да заявим, че необятна смяна в безотговорния метод на живот, обвързван със западния модел, би имала доста дълготрайно влияние “ , подсети той.

Документът „ Слава на Бога “ беше оповестен на празника на Св. Франциск от Асизи, съименникът на понтифика, обичащ природата, и имаше за цел да насърчи договарящите да се ангажират с обвързващи цели за климата на идващия кръг от договарянията на Организация на обединените нации в Дубай.

Използвайки точни научни данни, остри дипломатически причини и малко теологични разсъждения, Франциск сложи честен императив на света да премине от изкопаеми горива към чиста сила с ограничения, които са „ ефикасни, наложителни и елементарно следени “.

„ Това, което се желае от нас, не е нищо друго с изключение на избрана отговорност за наследството, което ще оставим след себе си, откакто си отидем от този свят “ , увери той.

Както и да е, енцикликата на Франциск от 2015 година „ Хвала да бъде “ беше повратен миг за Католическата черква, първият път, когато папа употребява един от най-авторитетните си образователни документи, с цел да преработи дебата за климата от морална позиция. В този текст, представен от президенти, патриарси и министър председатели и подтикващ активистко придвижване в църквата, Франциск прикани за смела културна гражданска война , с цел да поправя една „ структурно извратена “ икономическа система , при която богатите експлоатират бедните, трансформирайки Земята в „ голяма купчина нечистотия “ .

Въпреки че енцикликите са предопределени да устоят тестването на времето, Франциск сподели, че счита, че актуализацията на неговия оригинал е нужна, като акцентира:

„ Нашите отговори не са били съответни, до момента в който светът, в който живеем, се срутва и може да е покрай точката на изкривяване. “

Той изобличи хората, в това число тези в църквата, които се съмняват в главната просвета за климата по отношение на улавяните на топлината излъчвания на парникови газове , като саркастично изпари техните причини и сподели нетърпението си към техния нрав за облага непременно.

Посрамвайки ги за разчитането им на „ сякаш солидни научни данни “ , той посочи, че причините на съмняващите се за евентуални загуби на работни места от преход към чиста сила са глупави. И цитира данни, показващи, че увеличените излъчвания и съответното повишение на световните температури са се ускорили след индустриалната гражданска война и изключително през последните 50 години. Папа Франциск разяснява още:

„ Вече не е допустимо да се съмняваме в човешкия – „ антропичен “ – генезис на изменението на климата. “

Въпреки че признава, че „ някои апокалиптични диагнози “ може да не са обосновани, той твърди, че бездействието към този момент не е алтернатива . Опустошението към този момент е в ход, сподели той, в това число с някои към този момент „ необратими “ вреди, нанесени на биоразнообразието и загубата на типове, които единствено ще бъдат снежна топка, в случай че в този момент не се подхващат незабавни дейности. Франциск означи:

„ Малките промени могат да причинят по-големи, непредвидени и може би към този момент необратими, заради фактори на инерцията. Това в последна сметка би провокирало каскада от събития с резултат на снежна топка. В такива случаи постоянно е прекомерно късно, защото никаква интервенция няма да може да спре един път почнал развой. “

Документът беше необикновен за папско уверение и приличаше повече на теоретичен отчет на Организация на обединените нации или тирада на младежко рали за климата „ Петъци за бъдещето “. То носеше внезапен, без задръжки звук и бележките му под линия имаха доста повече препратки към отчетите на Организация на обединените нации за климата, НАСА и личните предходни енциклики на Франциск, в сравнение с Светото писание.

„ Слава на Бога “ беше издадено преди идващия кръг от договарянията на Организация на обединените нации за климата, които стартират на 30 ноември в Дубай. Точно както направи със своята енциклика от 2015 година „ Хвала да бъде “ , която беше написана преди началото на конференцията за климата в Париж, Франциск имаше за цел да хвърли въпроса за световното стопляне в сурови морални термини, с цел да насърчи смелите решения на международните водачи.

В забележителното Парижко съглашение от 2015 година страните по света се съгласиха да се опитат да лимитират стоплянето до 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт) или минимум 2 градуса по Целзий (3,6 градуса по Фаренхайт) от прединдустриалните времена. Вече се е затоплило с към 1,1 градуса (2 градуса по Фаренхайт) от средата на 1800 година

Франциск даде да се разбере, че е ясно, че парижката цел ще бъде нарушена и скоро ще доближи 3 градуса по Целзий и че резултатите към този момент са явни, като океаните се затоплят, ледниците се топят и светът записва рекордни горещи талази и рискови метеорологични феномени. Той предизвести:

„ Дори и да не стигнем до тази точка, от която няма връщане, несъмнено е, че следствията ще бъдат пагубни и ще би трябвало да се подхващат бързи ограничения, на голяма цена и със съществени и непоносими стопански и обществени резултати. “

От 2015 година насам светът е изхвърлил минимум 288 милиарда метрични тона (317 милиарда щатски тона) задържащ топлината въглероден диоксид във въздуха, без да се включват тазгодишните излъчвания, съгласно учените от Global Carbon Project. През август 2015 година във въздуха имаше 399 елементи на милион въглероден диоксид, а през август 2023 година беше до 420 елементи на милион, скок от 5%.

Рекордно горещото лято на 2023 година е с една трета от градуса по Целзий (6/10 от градуса по Фаренхайт) по-топло от лятото на 2015 година, съгласно Националната администрация за океански и атмосферни проучвания на Съединени американски щати. Антарктида и Гренландия са изгубили повече от 2100 милиарда метрични тона (2300 милиарда американски тона) земен лед от лятото на 2015 година, съгласно НАСА.

И единствено в Съединените щати е имало 152 климатични или метеорологични бедствия , които са предизвикали вреди от минимум 1 милиард $ след първото климатично обръщение на папата, като разноските са поправени по отношение на инфлацията, съгласно NOAA.

Франциск приключи своя документ, като означи равнището на излъчванията в Съединени американски щати и ги засрами, като ги предизвика да се оправят по-добре. Той написа:

„ Слава на Бога “ е заглавието на това писмо. Защото когато човешките същества настояват, че заемат мястото на Бог, те се трансформират в най-големите си врагове. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР