Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е

...
Днес отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Това е
Коментари Харесай

20 октомври - Световен ден за борба с остеопорозата

Днес означаваме Световния ден за битка с остеопорозата. Това е най-разпространеното заболяване на костите. Статистиката сочи, че заболяването визира всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се утежняват, което води до понижаване на здравината на скелета и повишение на риска от фрактури, изключително в региона на гръбначния дирек, бедрото и китката. Загубата на кост няма признаци и постоянно първият знак за съществуването на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за нараснал риск са генетичната предразположеност, както и зародили медицински проблеми, които въздействат отрицателно върху здравето на костите. Много значимо значение има също метода на живот - нездравословно хранене, липса на физически извършения, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол.

Профилактичните ограничения, които всеки човек може да предприеме с цел да понижи риска от остеопороза са постоянните извършения, диета с задоволителен банкет на калций, набиране на витамин Д посредством излагане на слънчева светлина, здравословен метод на живот и постоянни медицински прегледи. Това е акцентът в тазгодишната акция на Международната фондация по остеопороза, провеждана в над 180 страни. Усилията в областта на профилактиката на остеопорозата би трябвало да се насочат още в ранна възраст към здравословното хранене и двигателната интензивност. Например потребностите от калций могат да се покрият с хранителна диета. При композиция с витамин Д за задоволителен се смята общ банкет на калций към 800 mg дневно. Това количество може да се доближи посредством здравословна диета, съдържаща дневната доза от богати на калций храни. Например 1 чаша мляко или парче твърдо сирене = 300 mg калций; 1 чаша богата на калций минерална вода = 200 mg калций. При хората над 60-годишна възраст се предлага приемането на витамин D под формата на добавки. Приемането на богати на протеин храни, както растителни, по този начин и скотски способстват за по-здрави кости и мускули и за предварителна защита на остеопорозата. Когато тежестта е под естественото, също се усилва риска от остеопороза.

Прости стъпки за поддържане на физическата интензивност

Изкачвайте стълбите вместо да ползвате асансьора.

Ходете пеш при дребни дистанции вместо да разчитате на кола или градски превоз.

Свикнете да излизате за разходка (или някаква друга активност) всеки ден –поставяйте си дневни и седмични цели.

Стойте на един крайник при осъществяване на ежедневни задания: например миене на зъбите, очакване за кафе, миене на съдове.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР