Днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата –

...
Днес отбелязваме нещо много по-значимо от една историческа дата –
Коментари Харесай

Радев по случай националния празник: Трети март удържа на користния натиск

„ Днес означаваме нещо доста по-значимо от една историческа дата – честваме своя вечен народен блян за единение, независимост и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, с цел да гледаме по-уверени в бъдещето “.

Това сподели президентът Румен Радев в речта си на тържествената заря-проверка на пл. „ Народно заседание “ в София във връзка 146 години от Освобождението на България.

Всичко за празненствата в страната проследете тук

„ Съхранявайки духа и признателността на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, с цел да можем да гледаме по-уверено в бъдещето. В нашето обезпокоително време, когато се опустошават граници и оръжията от ден на ден заглушават разсъдъка, всички ние, българските политици, би трябвало да бдим над суверенитета на родината. Всички ние, българите, би трябвало да повярваме в личните си сили, да обединим солидарните си старания, с цел да градим свободна и обективна България “, разгласи президентът.

Президентът се включи в честванията по случай 3 март на Паметника на свободата

Президентът прикани да продължим да отстояваме свободата на нашата съвест, независимостта на нашите дейности, достолепието и достойнството на отечеството.

Той участва на благодарствения молебен в храм-паметника в Шипка

„ Отменян в предишното и нападнат през днешния ден, Трети март не просто удържа на користния напън – с помощта на мощния си честен заряд, а волята на голямото болшинство българи, празникът се трансформира в победа на идеала против нихилизма, на здравия български корен против ветровете на политическата обстановка ”, сподели президентът във връзка концепцията да се промени националния празник .

Цялото слово на президента:

„ Скъпи сънародници,

За мен е чест дружно да почетем Трети март – ден на българската независимост, съдбоносен вододел, който пробуди за нов живот потъпканото ни бащино огнище и предопредели раждането на нова България. Да поменем историческия героизъм и саможертвата на българските опълченци и на воините от всички народности в армията на съветския император Александър II, поставили завършек на петвековното османско робство.

Отменян в предишното и нападнат през днешния ден, Трети март не просто удържа на користния напън. Благодарение на мощния си честен заряд, на волята на голямото болшинство българи, празникът се трансформира в победа на идеала против нихилизма, на здравия български корен против ветровете на политическата обстановка. Защото националният ни празник не е само отзив от тътена на Руско-турската освободителна война. Не отбелязва единствено победа на бойното поле. Трети март не е и единствено датата на един интернационален контракт – както нерядко се пробват да го показват. Това е денят, ознаменувал триумфа на вековния блян за независимост на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството.

Трети март сложи подобаващ венец на подвига на опълченците. Осмисли обезверената всеотдайност на Априлското въстание. Продължи пътя на Раковски, Ботев и Левски. Сбъдна предначертанието на Паисий и завета на българското възобновление за свободна, европейска и почтена България.
От 3 март стартира възобновяване на българската държавност, стартира началото на поредност знаменателни за отечеството ни събития като Съединението и Независимостта.

Затова през днешния ден означаваме нещо доста по-значимо от една историческа дата - честваме своя вечен народен блян за единение, независимост и държавност. Съхранявайки духа и стремежите на нашия народ, укрепваме темелите на нашето настояще, с цел да гледаме по-уверени в бъдещето.

В днешните неспокойни времена, когато се трансформират граници а оръжията постоянно заглушават разсъдъка, е значимо всички български политици да бдим над суверенитета на Родината. Всички българи да осъзнаем силата си, да бъдем почтени за тези, които почитаме в дни като днешния, да обединим солидарните си старания, с цел да сбъднем идеала за свободна и обективна България. Да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите дейности, достолепието и достойнството на Отечеството.

Вечна памет на героите! Да живее България! ”

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР