Днес отбелязваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември

...
Днес отбелязваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември
Коментари Харесай

Днес е Международният ден на майчиния език

Днес означаваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември 1999 година за първи път денят  е публично приет от Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Международният ден на майчиния език се отбелязва всяка година от 2000 година насам, като всяка поредна година честването има друг акцент, като задачата е поощряване на езиковото и културно разнообразие и многоезичието.

Води началото си от единственото събитие в актуалната история, при което хора са изгубили живота си, с цел да отстояват правото да употребява родния си език. Датата е определена в памет на събитие от 21 февруари 1952 година, когато четирима студенти са били убити от пакистанската полиция в Дака, понастоящем Бангладеш,  по време на Движението за избавление на бенгалски език. Младежите повели акция, в която отстоявали правото да употребяват публично майчиния си език и паднали под патроните на военните.  

Езиците са най-мощният инструмент за опазване и развиване на материалното и нематериалното завещание. Според ЮНЕСКО сега по света се приказват към 6000 езика, половината от които обаче са застрашени от изгубване. ЮНЕСКО поддържа страните, които пълноценно употребяват всички способи на разговор и предаване на познания, предизвикват езиковото разнообразие, резервират образованието на майчин език и по този метод утвърждават културното разнообразие като социална полезност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР