Днес отбелязваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември

...
Днес отбелязваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември
Коментари Харесай

Отбелязваме Международния ден на майчиния език

Днес означаваме Международния ден на майчиния език. На 17 ноември 1999 година за първи път денят  е публично приет от Генералната конференция на ЮНЕСКО.

Международният ден на майчиния език се отбелязва всяка година от 2000 година насам, като всяка поредна година честването има друг акцент, като задачата е поощряване на езиковото и културно разнообразие и многоезичието.

Води началото си от единственото събитие в актуалната история, при което хора са изгубили живота си, с цел да отстояват правото да употребява родния си език. Датата е определена в памет на събитие от 21 февруари 1952 година, когато четирима студенти са били убити от пакистанската полиция в Дака, понастоящем Бангладеш,  по време на Движението за избавление на бенгалски език. Младежите повели акция, в която отстоявали правото да употребяват публично майчиния си език и паднали под патроните на военните.  

Езиците са най-мощният инструмент за опазване и развиване на материалното и нематериалното завещание. Според ЮНЕСКО сега по света се приказват към 6000 езика, половината от които обаче са застрашени от изгубване. ЮНЕСКО поддържа страните, които пълноценно употребяват всички способи на разговор и предаване на познания, предизвикват езиковото разнообразие, резервират образованието на майчин език и по този метод утвърждават културното разнообразие като социална полезност.

В Пловдив през днешния ден събитието ще бъде маркирано в Областната администрация, където фрагмент от " Малкия принц " на Екзюпери ще бъде прочетен на 21 езика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР