Днес отбелязваме Голяма задушница, ден преди Месни заговезни. Това е

...
Днес отбелязваме Голяма задушница, ден преди Месни заговезни. Това е
Коментари Харесай

Голяма Задушница е - отдаваме почит на мъртвите

Днес означаваме Голяма задушница, ден преди Месни заговезни. Това е и първата от трите огромни задушници през годината. Днес отдаваме респект на мъртвите. В църквите се организират специфични панахиди, с което се почитат починалите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на починалите, по тази причина Задушница постоянно се пада в шестия ден от седмицата.

На задушница се посещават гробовете на умряли близки, като за помена се подготвя „ коливо “ – варено, подсладено жито. Българската традиция включва и самун и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в черква или вкъщи.

Обикновено на гроба свещениците правят парастас, тъй като е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молебствия, както и четения от Евангелието и апостолски текст. Житото е знак на възкресението, тъй като по думите на св. ап. Павел житното зърно не може да оживее, в случай че първо не почине.

Виното е знак на кръвта на Исус Христос. Паленето на свещи символизира горещата религия, а пламъчетата припомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът значи чистата молитва, а цветята – добродетелите на умрелия.

Ако имате умрял непосредствен човек, би трябвало да отидете на гроба му – прелива се вино и вода, носят се цветя, пали се свещичка за душата му и подавате храна като казвате „ Вземи за Бог да елементарни “ на някого, прочут или чужд. Той дава отговор „ Бог да елементарни “.

За да се обезпечи естественото транспортно обслужване на жителите за Задушница, общината пуска повече рейсове по 8-те градски линии, които пътуват до траурните паркове в Пловдив.

С делнично разписание ще работят автобусни линии №7, 11, 25, 27, 36, 37, 66 и 93. Линия №27 ще извършва празничния си маршрут до Рогошките гробища, а в интервала от 07:00 до 18:00 часа оттова ще минава и №25.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР