Днес отбелязваме Деня на народните будители. Отбелязва се ежегодно на 1

...
Днес отбелязваме Деня на народните будители.
Отбелязва се ежегодно на 1
Коментари Харесай

Отбелязваме Деня на народните будители - Топ новини

Днес означаваме Деня на националните будители.

Отбелязва се годишно на 1 ноември и е формален празник в Република България.

Празникът е отдаден на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално избавление, съхранили през вековете духовните полезности на българската нация и нейния морал.

Духовното просвещение на българския народа даде подтик на национално-освободителното придвижване по българските земи. В освободена от османско господство България както интелигенцията, по този начин и всеобщият човек осъзнава подвига на възрожденските писатели и революционери, които основали атмосферата и довели българския дух до решимостта да поведе битка за държавен суверенитет.

Будителите в България е признато да се назовават деятелите на националното и културното възобновление първоначално и средата на 19-ти век, когато страната към момента е била под турско иго.

Те са били най-вече елементарни учители и свещеници, само че с тяхното красноречие, те съумели да настроят хората и да дадат начален подтик за развиването на националното схващане.

В София ще се състои обичайна гала по издигане на националния байрак пред постройката на президентството.

По самодейност на министър-председателя Гълъб Донев в Деня на националните будители, 1 ноември, в постройката на Министерския съвет ще се състои Малък пладнешки концерт с присъединяване на Младежка филхармония „ Пионер “.

По мотив 1 ноември зам.-министрите на културата проф. доктор Борислава Танева и доцент Пламен Славов ще отличат с почетни награди „ Златен век “ и грамоти 39 културни създатели и дейци – за реализирани високи креативен резултати или принос в развиването и популяризирането на българската просвета.

Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР