Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май обединена Европа

...
Днес отбелязваме Деня на Европа. На 9 май обединена Европа
Коментари Харесай

Денят на Победата и на Европа е днес

Днес означаваме Деня на Европа. На 9 май обединена Европа означи своя празник, отдаден на мира и единството в чест на първата стъпка към основаването на Европейския съюз. Знамето на Европейския съюз ще бъде издигнато на гала пред постройката на Президентската институция.
На церемонията ще участват президентът Румен Радев, ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутати и представители на изпълнителната власт.
Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на остарелия континент.
През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз на съвещание в Милано вземат решение 9 май да бъде празнуван като Ден на Европа. В България той се празнува от 2005 година
У нас през днешния ден празникът ще бъде маркиран с 3D мапинг шоу в София. Спектакълът споделя за европейското културно завещание от позиция на днешния ден и ще бъде прожектиран от 21:30 ч. върху фасадата на Министерския съвет в София.
В същото време в Русия и част от някогашните руски републики датата се чества като Деня на успеха над нацистка Германия във Великата отечествена война през 1945 година През 1945 година в Австрия е хванат водачът на немските нацисти Херман Гьоринг.
Същият ден светът научава за подписването на безусловната капитулация на хитлеристка Германия, заради което денят е разгласен и се чества като Ден на успеха. Актът за капитулацията е подписан в нощта на 8 против 9 май 1945 година, когато в Западна Европа и Съединени американски щати е към момента 8 май, а в Съюз на съветските социалистически републики и страните от Източна Европа 9 май. Съединените щати и страните от Западна Европа честват края на Втората международна война на 8 май, а Русия и страните страни от някогашния социалистически блок на 9 май.
На 9 май 1950 г.Робърт Шуман показва своето предложение за основаване на единна Европа, което е извънредно належащо за поддържането на мирните връзки в района. Това предложение, известно като “Декларацията на Шуман”, се счита за началото на Европейския съюз. 9 май се трансформира в европейски знак – Денят на Европа – който дружно с единната европейска валута (евро), знамето и химна разпознава политическата общественост на Европейския съюз. Денят на Европа се посреща с начинания и тържества.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР