Днес отбелязваме Бабинден – един от големите празници в календара

...
Днес отбелязваме Бабинден – един от големите празници в календара
Коментари Харесай

Посрещаме Бабинден с все по-ниска раждаемост и недостиг на акушерки

Днес означаваме Бабинден – един от огромните празници в календара на непреходните български обичаи. Той е отдаден на дамите, които са помагали при появяването на новия живот. Ритуалите на този ден са израз на уважението към „ бабите “, които са били в помощ на родилките и с уменията си са била тяхната вяра и опора в сложните моменти към раждането.

До 1968 година националният празник у нас се е отбелязвал на 21 януари. С промяната на календара на Българската православна черква от същата година датата се измества на 8 януари, само че към момента на доста места традицията е останала и денят се отбелязва на 21 януари. От 1951 година той е разгласен за Ден на родилната помощ, на който се отдава дължимото на акушер-гинеколозите и акушерките.

И тази година посрещаме деня на медиците, които оказват помощ на дамите да дадат живот, с почитание и самопризнание за техните познания, труд и безрезервност. Посрещаме го обаче и с признанието, че раждаемостта у нас продължава да спада, а броят на акушерките, които не доближават, също е огромен – по калкулации на експерти у нас липсват най-малко 2000 акушерки, с цел да действа системата обикновено. Поради липса на експерти има и закрити акушеро-гинекологични отделения, изключително в по-малките лечебни заведения. 

Празника през днешния ден ще почете и министър председателят Николай Денков. Той ще участва на изписването на първото бебе, което се е родило за тази година в Монтана. Област Монтана е една от най-засегнатите от демографската рецесия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР