Днес отбелязваме 208 г. от раждането на големия приятел на

...
Днес отбелязваме 208 г. от раждането на големия приятел на
Коментари Харесай

208 г. от рождението на епископ Йосип Щросмайер

Днес означаваме 208 година от раждането на огромния другар на България - хърватският католически свещеник, народен лидер и възрожденски деятел свещеник Йосип Щросмайер, издал през 1861 година в Загреб сборника на българите от Струга братята Константин и Димитър Миладинови " Български национални песни, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Епископ Йосип Щросмайер е роден на 4 февруари 1815 година в Осйек, Хърватия. Епископът е прочут като огромен благотворител, като подкрепя изграждане на учебни заведения, прехрана на небогати студенти, издаване на книги. Построява със лични средства катедралата в Джаково (1866-1882). Спомагател със 70 000 тогавашни гроша на братя Миладинови, с което осъществя издаването на " Български национални песни " - произведение за песенното богатство на народа ни, появило се след неимоверни старания и компликации, с помощта на моралната и материалната поддръжка на епископа. Тази книга се трансформира в един от главните стълбове на Българското възобновление и изрично доказателство за етническите граници на България. Самият Щросмайер дефинира книгата като " поезията на българския народ ". Уникалното в тази ситуация е, че хърватинът Щросмайер, когато вижда ръкописа на Миладинови, написан на гръцки език, само изискване, което слага, преди да издаде книгата, е песните да бъдат написани със славянски български букви. Всичко това става, когато тогавашна Европа е считала, че земите на изток до Черно море, на запад надалеч зад Вардар, на север до Дунав и на юг до Егейско море са обитаеми с гърци, когато споменът за величието на българската страна е бил на път да изчезне напълно.

Само няколко месеца след освободителната Руско-турска война от 1877-1878 година и знаейки, че Великите сили няма да оставят освободена България в границите на Санстефанския контракт от 03. 03. 1878 година, Щросмайер изпраща застъпническо писмо до папата, в което пази действителните граници на България, предвиждайки, че Берлинският контракт ще бъде неправдив към българите.

По време на Сръбско-българската война Щросмайер подкрепя Българския червен кръст за лекуването на ранените и потърпевши български воини. През 1884 година почитта към огромния другар и покровител на България показват сдружение " Славянска сказка " и Българското книжовно сдружение (днес Българска академия на науките) го избират за техен почетен член. " Винаги съм обичал и почитал достойния, здравия по разум и сърце и изключително работлив, непокварен и почтен български народ ", споделя тогава свещеник Йосип Щросмайер. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР