Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Националното честване продължава

...
Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея. Националното честване продължава
Коментари Харесай

НА ЖИВО Честваме 144 години от Шипченската епопея

Днес означаваме 144 години от Шипченската епопея. Националното честване продължава няколко дни като знак на историческата борба от Руско-турската война.

В честванията взе участие и президентът Румен Радев. Той одобри почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна черква отслужват заупокойна молитва в памет на починалите български опълченци и съветски воини.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ТУК:







В 12.20 часа Румен Радев ще произнесе слово, след което ще сервира венец на Паметника на Свободата и ще отдаде респект пред паметта на починалите герои за свободата на България.

От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище " Д.П.Сивков - 1870 "



Програмата на Шипка стартира в 11 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития ще показват от Националното сдружение „ Традиция ". Желаещите ще могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

За първа година няма възстановка на боевете.



Организиран е публичен превоз от Габрово за искащите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.

От 21 до 23 август 1877 година сред войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на ген. Н. Г. Столетов се водят епичните боеве на най-високите точки на Шипченския проход - връх Свети Никола (днес връх Столетов), връх Шипка и Орлово гнездо.

Вижте повече във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР