Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през

Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през ...

113 години Независимост! Тържествено честване във Велико Търново


Днес отбелязваме 113 години независима България. На днешния ден през 1908 година в църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново Княз Фердинанд за първи път прочита манифеста, с който страната ни е обявена за независимо царство.

Старата столица по традиция е център на националните чествания, в които се включиха държавният глава Румен Радев и премиерът Стефан Янев.

Аудиовизуалният празник "Звук и светлина" е кулминацията на честванията.

Нямаше тържествена заря-проверка заради противоепидемичните мерки.

По традиция тържествата във Велико Търново започнаха от църквата "Свети 40 мъченици" с тържествена литургия.

И отново тук, както на историческия 22 септември 1908, беше изчетен манифестът, с който Княз Фердинанд обявява България за независимо царство.

После хората извървяха пътя до историческия хълм "Царевец", където се състоя военният ритуал по издигане на националния флаг. Към шествието се присъедини и президентът Румен Радев, който прие почетния строй на Националния военен университет.

В словото си президентът Румен Радев определи провъзгласяването на Независимостта на България като дързък политически акт, постигнат с политическа далновидност, смелост, но и със силата на един уверен в себе си народ.

"На кръстопътя на нашия нов ден, нека помним, че нашите предци избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Нека пазим и почитаме този свят завет. Нашата единна воля и задружни усилия зависят за опазване свободата и независимостта на родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения, да живее свободна и независима България!", заяви президентът Румен Радев.

От крепостта "Царевец" празничното шествие премина по главната улица на града и стигна до паметника "Майка България", където бяха поднесени венци и цветя на признателност.

За тържествата във Велико Търново днес пристигна и премиерът Стефан Янев. Въпреки ограниченията и противоепидемичните мерки и тази година във Велико Търново се събраха много хора от цялата страна, за да празнуват заедно Независимостта.

Репортер: Зорница Илиева

Източник: bnt.bg