Днес от пристанището на Одеса потегли първи кораб, след като

...
Днес от пристанището на Одеса потегли първи кораб, след като
Коментари Харесай

Първи кораб напусна пристанището на Одеса днес в рамките на временния коридор за търговски кораби

Днес от пристанището на Одеса потегли първи транспортен съд, откакто Русия разгласи прекратяването на " зърненото съглашение " на 16 юли 2023 година Това заяви министърът на развиването на общините, териториите и инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков.
 
" Първият транспортен съд употребява краткотрайния кулоар за търговски кораби до/от пристанищата на Голяма Одеса. Контейнеровозът " Джоузеф Шулте ", плаващ под флага на Хонконг, напусна пристанището на Одеса и се движи по краткотрайния кулоар, открит за цивилни плавателни съдове към/от черноморските пристанища на Украйна ", написа на формалната си страница във Facebook Олександър Кубраков.
 
По думите на министъра контейнеровозът, който е бил в пристанището на Одеса от 23 февруари 2022 година, през днешния ден мина около Воронцовския фар и се насочи към Босфора. На борда има повече от 30 000 тона стока  (2114 контейнера), в това число с храна.
 
" Коридорът ще се употребява най-вече за евакуация на кораби, които са били в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен по време на пълномащабното навлизане на съветската федерация ", се  показва в известието на украинския министър. 
 
" Съгласно навигационната заповед на Военноморски сили на Въоръжените сили на Украйна № 6, краткотрайните направления за придвижване на цивилен плавателни съдове към/от черноморските морски пристанища на Украйна започнаха да действат от 8 август 2023 година Украйна предложи този маршрут в обръщението си до Международната морска организация (ММО). Съветът на ММО признава интернационалното право на Украйна на свободно комерсиално мореплаване и приканва Русия да спре всевъзможни закани и да се придържа към интернационалните конвенции ", написа Олександър Кубраков.
 
Преди отплаването през днешния ден на контейнеровоза от одеското пристанище, кораб потегли там за последно на 16 юли в границите на зърненото съглашение. След това Руската федерация прибягна до систематични въздушни офанзиви против пристанищната инфраструктура, с цел да спре износа на украинска селскостопанска продукция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР