Днес от ПГ на ГЕРБ-СДС предложиха в Парламента пропорционалната избирателна

...
Днес от ПГ на ГЕРБ-СДС предложиха в Парламента пропорционалната избирателна
Коментари Харесай

Ябълка на раздора: Скандал между ГЕРБ и „Има такъв народ“ заради мажоритарния вот

Днес от ПГ на ГЕРБ-СДС предложиха в Парламента пропорционалната изборна система да бъде сменена с мажоритарна. Тази концепция беше измежду поръчките на „ ИТН “, само че преди дни те обясниха, че не би трябвало да се бърза с сходна корекция, тъй като не се знае какъв ще бъде животът на актуалното 45-о Народно заседание.



Мажоритарният избор стана мотив за остри реплики и персонални нападки сред депутатите на двете партии през днешния ден в пленарната зала.

„ Всички мнения на интернационалните организации показват, че съществени детайли на изборите като изборна система и обрисуване на изборните региони не би трябвало да се прави по-малко от една година преди избори. ПГ на „ ИТН “ е „ За “ мажоритарна изборна система, както пожелаха българските жители, само че не по този метод. Това, което се предлага от ПГ на ГЕРБ-СДС е несериозно. Така изборна система не се прави “, сподели Ива Митева, член на Има Такъв Народ и ръководител на Народното събрание и разкритикува в елементи препоръчаните ремонти.

Цвета Караянчева отговори, че те само са предложили това, което са поискали българските жители на извършения през 2016 година референдум и прикани депутатите от Има Такъв Народ да поддържат поправката.

„ Привидно се криете, че няма райониране, че ние сме дали районирането да се прави от президента. Ние обаче също четем и намерихме в уеб страницата на „ Шоуто на Слави “ вашето райониране. Имате готово райониране и не виждам къде е казусът. И ние на второ четене ще го входирахме също, тъй като би трябвало да се знае кой бяга от отговорност и кой влиза в политиката, с цел да лъже, единствено и единствено да седне на депутатските банки “, разяснява тя.
Снимка: btvnovinite.bg
Реакцията от „ ИТН “ не закъсня. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов сподели, че партията е била основана за въвеждане на мажоритарната изборна система, понижаване на партийната дотация на 1 лева, наложително и електронно гласоподаване, понижаване на депутатите на 120 и директен избор на полицейските началници.

„ Ние казахме, че обединения с партиите на статуквото няма да вършим, знаете какъв брой са депутатите отвън тях и нашите гласове, знаете по какъв начин „ Демократична България са срещу мажоритарната изборна система – какво следва пред нас? Два разновидността – или този парламент отива на предварителни избори, или ще има някакъв живот. Вероятността за предварителни избори е голяма. Подходът от наша старост какъв би бил – да вкараме закон за мажоритарни избори, който има потребност от разискване и би трябвало ново райониране, тъй като това, което го показахте го правихме преди четири години и то не е настоящо “, уточни Йорданов.
Снимка: btvnovinite.bg
Той уточни още, че съгласно него депутатите от ГЕРБ желаят изкуствено да удължат живота на това Народно заседание посредством предлагането си за мажоритарен избор. Последваха няколко реплики от страна на вносителите.

„ Ние разбрахме, че сте лъгали от самото начало. Кажете по кое време тъкмо очаквате да има постоянни парламентарни избори? Защото последните постоянни бяха 2009 година, по-късно 2021 година До 2030-40 дали ще има постоянни избори, с цел да въведете мажоритарната система. Вие би трябвало да разберете, че държавно управление се прави, с цел да има кой да ръководи страната по време на рецесия “, сподели Тома Биков от ГЕРБ.
Снимка: btvnovinite.bg
Отговор имаше и от Росица Кирилова, която преди известно време беше част от „ ИТН “, само че в следствие беше издигната от ГЕРБ. Тя упрекна някогашните си съпартийци, че са „ под строй “ и не извършват обещанията към гласоподавателите си. Последва и имитация от Тошко Йорданов, който я покани… за сценарист.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР