Днес от жп гарата във Варна трябваше да започне преместването

...
Днес от жп гарата във Варна трябваше да започне преместването
Коментари Харесай

Бежанците не поискаха държавните бази, връщат се в Украйна или се спасяват по други начини

Днес от жп гарата във Варна трябваше да стартира преместването на украинските бежанци от хотелите към държавните бази навътре в страната. Бягащите от войната, обаче, всеобщо отхвърлиха да бъдат преместени. На гарата в града дойдоха едвам петима души, а по предварителна поръчка трябваше да са 200 души.

" Тече организация по транспортиране на бежанците от Варна. Във влака има сред 5 и 10 души, които пожелаха да бъдат извозени ". Това съобщи регионалния шеф на Варна Благомир Коцев, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района. Вчера страната разгласи, че чака хиляди бежанци да бъдат преместени в държавни бази навътре в страната, като даже има подготвеност за прикачане на спомагателни вагони към влаковите композиции, в случай че има повече искащи.

" Идеята беше да извозим към 200-250 души от няколко хотела. Много от тях в последния миг взеха решение, че ще си търсят личен метод на настаняване по градовете или да тръгнат към Украйна. Имахме стройна организация. Бяхме подготвили четири вагона в допълнение към влака Варна – София, само че сега ги разкачаме ", уточни той. " Първият хотел, в който отидохме да изведем хората, беше хотел „ Берлин ” в „ Златни пясъци ”. Те обаче взеха решение да останат още един ден. Хотелът е подготвен да ги остави – знаете, програмата е до 31 май ”.

Бежанците са знаели от два дни в какъв брой часа да бъдат пред хотела и къде отиват.

" Аз по тази причина съм тук - с цел да ревизира по какъв начин върви подготовката на буферната зона. Виждам, че сътрудниците от БЧК и от другата Неправителствени организации са към този момент подготвени с къта за деца и с подкрепителни питиета. Пет рейса на МО към този момент са в Златни пясъци, с цел да качат 200 индивида, с цел да дойдат на гарата, и да пътуват към Плевен, Дупница, и оттова към Паничище ", сподели ръководителят на Държавната организация за бежанците Марияна Тошева.

" Не знам къде ни карат, тук има всичко - аптеки, магазини, а там не знам какво ще е. Гледах на картата, там, където отиваме, има единствено една аптека, няколко ресторанта, само че не знам даже дали има магазини. Не ме интересува къде ще съм, значимото е да има пътешествия ", сподели емигрант от Украйна./БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР