Днес от ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета, за

...
Днес от ГЕРБ внесоха вот на недоверие срещу кабинета, за
Коментари Харесай

ГЕРБ събра 120 депутати. Още един и правителството пада

Днес от ГЕРБ внесоха избор на съмнение против кабинета, за който би трябвало да съберат поддръжка от 121 гласа, с цел да бъде сполучлив.

Малко по-късно се оказа, че в ГЕРБ към този момент могат да разчитат на 120 гласа по сходен проблем, заяви БНР. Толкова са депутатските подписи под настояването за оставка на шефа на Народното събрание Никола Минчев, официално инициирано от " ИТН ".

120 депутати от " ИТН ", ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и " Възраждане " са внесли в деловодството на Народното събрание план на решение за предварително освобождение на ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, демонстрира информация на уеб страницата на институцията.

Съгласно правилника на Народното събрание, предлагането се слага на гласоподаване на първото съвещание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано.

ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " оповестиха по-рано през днешния ден, че ще поддържат настояването на " ИТН " за оставката на Минчев. Причината - той отхвърли съвещанието, на което бе изслушана външната министърка Теодора Генчовска по тематиката Република Северна Македония, да бъде закрито.

Това е самодейност на групата на " ИТН ", обърнаха се към нас и с сътрудниците от Движение за права и свободи се подписахме под такова предложение, сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пред публицисти в коридорите на Народното събрание.

Поводът и основанието не е днешното чуване на министърката в оставка Теодора Генчовска, а нарушаването на правилника, разяснява Карадайъ. С дребни хитрувания в тази комплицирана политическа обстановка не оказваме помощ на никого, добави той. Карадайъ означи, че член 44, алинея 4 от правилника на Народно събрание доста ясно е записано, че когато има показани документи с гриф " секретно ", без разискване, съвещанията са закрити.

" Дори да е имало някакво подозрение преди този момент, отново в същата алинея е казано, че ръководителят на Народното събрание се среща с тези документи и ги оповестява на народните представители. Той и това не направи. Отгоре на всичко, когато от трибуната се сподели, че има такива документи, той продължи да се прави, че не го схваща това нещо като проблем ", разяснява още ръководителят на Движение за права и свободи.

По думите му на Никола Минчев не му е за първи път.

" В момента за всеки е ясно, че отиваме на избори. Да се внася актуализация на бюджети без ясно болшинство - не се знае какъв Франкенщайн може да излезе при редицата популизми, които най-много идват от ръководещите ", разяснява още Карадайъ.

Съгласно парламентарния устав ръководителят на Народното събрание може да бъде предварително освободен по документално предложение минимум на една трета от всички народни представители (80 депутати), когато е налице справедлива неспособност за осъществяване на отговорностите или редовно превишаване на правата, или редовно несъблюдение на отговорностите в границите на неговата подготвеност.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР