Днес от 19 часа в с. Новград тържествено ще се

...
Днес от 19 часа в с. Новград тържествено ще се
Коментари Харесай

Преди 155 години Стефан Караджа слиза с четата си на българския бряг

Днес от 19 часа в с. Новград тържествено ще се означи годишнината от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг.

Възпоменанието ще се организира пред новооткрития Мемориал на починалите във войните в центъра на селото. 

Точно преди 155 години четата, предвождана от двамата войводи, стъпва на родна земя.

Лодката транспортира 125 четници през Дунава до местността „ Янково гърло “, наоколо до устието на Янтра сред селата Новград и Вардим.

Оттук четата поема към Балкана, като води непрекъснати сражения с башибозуци и постоянна турска армия. От блатата до Дунава младите мъже стартират славния си път към безсмъртието, съобщи Дарик.

Двамата войводи са родени през май 1840 година – Хаджи Димитър в Сливен, а Стефан Караджа в с. Ичма, Ямболско.

И двамата учат и са горещи последователи на четническата тактичност, препоръчана от Георги Сава Раковски. Хаджи Димитър през 1863 година става знаменосец в дружината на Панайот Хитов. Стефан Караджа взе участие в българската легия в Белград и се познава персонално с Васил Левски.

И двамата вземат участие и управляват поотделно и дружно чети, които неколкократно минават в България през река Дунав. Последното общо дело на двамата велики българи е заслужен образец за подвиг и родолюбие.

През месец юли 1868 година четата на Хаджи Димитър и Караджата води поредност от сражения от Дунава до Балкана и трасира пътя на борците за национална независимост.

Любопитен факт е, че организацията на четата е като на военизирано формирование, което води борби с съперника като бойна единица. 

По време на празника жителите и гостите на Новград ще имат опция да прегледат и да се допрян до оръжия, снаряжение и съоръжение на българските четници, показани от сдружение „ Традиция “.

Облечени в четнически униформи и застанали на почетна стража членовете на русенския клуб ще произведат и салют в памет за починалите за свободата на Отечеството ни. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР