Днес от 19.00 часа в Национална галерия на Македония в

...
Днес от 19.00 часа в Национална галерия на Македония в
Коментари Харесай

Георги Лозанов и Георги Господинов подредиха в Скопие изложба Следобедът на една идеология“

Днес от 19.00 часа в Национална изложба на Македония в Скопие ще бъде открита изложбата „ Следобедът на една идеология “ с куратори Георги Лозанов и Георги Господинов, оповестява БГНЕС.

Изложбата „ Следобедът на една идеология “ показва художествените творби, владеене на галерията, с „ нехудожествени очи ”. Търси в тях свидетелства за едно време и за метода, по който са го преживявали артистите. Разчита на това, че те на личния си език са писали страници от микроисторията на комунизма; че създателят постоянно взе участие в „ двойна игра ”: до момента в който отразява действителността, и тя му се отразява, участва в работите му, както по волята му, по този начин и без значение от нея. В този смисъл естетическите качества не са били водещи при подбора ни на картините и скулптурите, което надалеч не значи, че ги нямат – измежду техните създатели са някои от огромните имена в българското изобразително изкуство като Любомир Далчев, Иван Кирков, Васка Емануилова, Павел Койчев, Галин Малакчиев, Атанас Яранов, Димитър Казаков, Милко Божков, Любен Зидаров, Андрей Даниел, Недко Солаков, Вихрони Попнеделев, Станислав Памукчиев, Текла Алексиева, Ванко Урумов. При това все създатели с позиция към това време и към правенето на изкуство в него… И посетителите ще ги следват в художественото им мислене, ще се поддадат на артистичните им настройки. В случая значим е не толкоз стилът им, колкото съхраненото в изкуството им чувство за обществената среда, в която са обитавали и то отвън обществените им функции, когато се приберат в къщи, или просто за малко затворят очи.

В това търсене на „ художествени улики ” за частния човек през соца се обрисуват четири тематични полета, които условно могат да бъдат означени като: транспорт/град, прозорец/съзерцание, бит/празник и детство/вина.

Изложбата е част от дълготрайния план „ Другото око “, в който има за цел да показа и социализира благосъстоянието и многообразието на творбите от фонда на СГХГ през очите на „ непрофесионалисти “ – интелектуалци.

Албумът към изложбата е на български и британски език и включва авторски текстове на двамата куратори и каталожна част с подбраните от тях творби.
Изложбата се осъществя със съдействието на Министерството на културата, Министерството на външните работи и Българския културен институт в Македония.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР