Днес от 18:00 пред Народното събрание ще се проведе поредният

...
Днес от 18:00 пред Народното събрание ще се проведе поредният
Коментари Харесай

Адв. Емил Георгиев пред ФАКТИ: Без работещо правосъдие, децата ни нямат бъдеще

Днес от 18:00 пред Народното събрание ще се организира следващият митинг против кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор, проведен от Инициатива ''Правосъдие за всеки''. Тъй като тематиката за правото и върховенството на закона е извънредно настояща в професионалната среда на правосъдната система, само че не чак толкоз измежду редовия жител, който всеобщо не се интересува и не схваща значимостта на тематиката, ние от ФАКТИ чрез и с помощта на адв. Емил Георгиев от Инициатива ''Правосъдие за всеки'', пожелахме да изтъкнем виталната значимост и значителност на правото и върховенството на закона за едно общество, което желае да живеем по-добре. Адв. Георгиев приказва пред медията ни и за неосъществената правосъдна промяна, кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор и процедурата по неговия избор, а също по този начин и за нашумелия проблем ''Полфрийман''.

- Адв. Георгиев, върховенството на правото и съобразените с него закони са една много подценявана и мощно политизирана тематика в България. Намираме се в едни бурни времена и предвид на тях бихте ли разяснили на необятната публика, за какво в действителност правото и върховенството на закона са витално значими за естественото действие на една страна и касаят директно всеки един жител на нашата и всички страни по света?

- Отговорът на този въпрос е по едно и също време доста сложен и доста елементарен. Зависи на кое равнище преглеждаме битката за господство на закона. Има едно доста високо нереално равнище. Него в България най-много свързваме с всичко това, което се случва във Висшия съден съвет и всички битки там. Висш съдебен съвет е висшият кадрови орган на правораздаването. Той е кадрови орган, както за съдии, по този начин и за прокурори, следователи. На мен като на юрист, като на практик, ми се е случвало съвсем ежедневно да се сблъсквам с допустимо най-конкретните и просто човешки измерения на върховенството на закона. Вярвам, че при всеки един сътрудник, се е появявал най-малко по един човек, а може би и доста повече, с едни папки, които са цялостни с всевъзможни решения и тъжби за някакъв техен проблем, който от години е неуреден и продължава да бъде неуреден. Много постоянно това нерешаване на проблемите е обвързвано с дословното очистване на човешки ориси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР