Днес от 18.00 ч. в Градската градина в столицата ще

...
Днес от 18.00 ч. в Градската градина в столицата ще
Коментари Харесай

Днес откриват Немският коледен базар Достъпът е само със зелен сертификат

Днес от 18.00 ч. в Градската градина в столицата ще бъде открит Немският коледен базар, заяви за Българска телеграфна агенция Теодора Бреме, шеф на компанията, уредник на базара.

По-различното в тазгодишния 11-ти Немски коледен базар ще бъде методът на работа на базара. Достъпът до територията му ще бъде единствено със зелен документ. В рамките на базара ще се съблюдава условието за разстояние, само че маски няма да е наложително да се носят, уточни Теодора Бреме. Тя добави, че деца на базара ще се позволяват единствено с възрастен компаньон, който има зелен документ.

Целта на Немския коледен базар е да пренесем в България една традиция с нейните многообразни усети. Мотивацията да провеждам тези базари към този момент толкоз години се състои в уюта и хубостта, които видях преди години в Германия и ме накараха да пренеса тази традиция и тук. Немският коледен базар откри своето място в сърцето на всеки един българин. Още след първото ни издание, което беше през 2011 година, стартира вълна на организация на сходни коледни базари в цяла България с дървени къщички и шатри, където хората могат да се събират във времето преди Коледа. Въпреки пандемията, със угриженост за себе си и за близките, можем да имаме коледно въодушевление и през тази година, уточни Теодора Бреме.

На откриването довечера дядо Коледа ще се разноски из целия базар и ще раздава бонбони на най-малките гости. Ще звучат немски и австрийски шлагери, изпълнени от Армин Ян Хофман. Роден във Виена, той от няколко години живее в София и обичайно придвижва посредством песните си немския коледен дух в българската столица. На базара ще има и доста изненади за посетителите, които уредникът на базара резервира в загадка.

Не са загадка обаче обичайните немски коледни изкушения - ароматното греяно вино глювайн, изключително известно на коледните базари и в дните преди Коледа, както и яйченият пунш, също обвързван с коледните празници, приготвян от мляко, яйца, разнообразни подправки и бренди, ром или вино. На базара ще има още достоверна немска бира, разнообразни типове колбаси, ядки, типичните немски щолени, които идват особено за коледния базар, заяви Теодора Бреме. Ние няма да променяме цените си, макар повишаването на стоките. И през тази година глювайнът ще бъде 3,5 лева, а не 5 или 10 лева, акцентира Бреме. Тя добави, че кулинарните произведения, които се оферират на Немския коледен базар, се подготвят в Германия особено за базара. Бирата идва от Бавария, щолените - от Дрезден, продукцията се приготвя особено за нашия коледен базар. Нашият подбор не може да се откри в питателните магазини в България, посочи Теодора Бреме. Тя даде обещание на посетителите на базара същинско коледно въодушевление и кулинарни изкушения за дребни и огромни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР