Днес от 15 часа президентът Румен Радев ще връчи първия

...
Днес от 15 часа президентът Румен Радев ще връчи първия
Коментари Харесай

Президентът Радев връчва мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел

Днес от 15 часа президентът Румен Радев ще връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за министър председател от най-голямата парламентарна група.

" Аз чакам освен от партиите за сформиране на държавно управление, а Народното събрание би трябвало да осъзнае своята голяма роля и всичко това, което би трябвало да извърши - и приемането на бюджета и най-малко най-важните закони от Плана за възобновяване и резистентност. Логично е да се създадат всички опити за съставяне на държавно управление с първия мандат, тъй като тогава вероятността, съгласно мен, е най огромна. За експертния кабинет огромният въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и по какъв начин ще тя ще бъде разпределена ", разяснява президентът преди няколко дни.
Намеренията на Мария Габриел са да предложи експертно държавно управление, което да работи една година. Във вчерашния ден номинираната за министър председател Габриел разгласи каква управническа формула ще предложи:

" Съставяне на експертно работещо държавно управление за една година на основа на цели. Следващата стъпка са диалози за сформиране на държавно управление и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция ", уточни Габриел.
След като получи първия изследователски мандат от президента, претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще има седем дни, с цел да предложи на президента конструкция и състав на план на кабинет или да върне мандата несбъднат.

Междувременно диалозите на ГЕРБ-СДС с парламентарните обединения за поддръжка на държавното управление не престават и през днешния ден. Преди да получат мандата от президента от ГЕРБ-СДС ще обсъдят концепцията си за експертен кабинет с управленията на Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР